CD Verzamelprogramma's

TAL-GROETHUYSEN PIANODUO: UIT BEETHOVENS WERELD

Tal-Groethuysen pianoduo: Beethoven: Gratulations-Menuett in Es WoO. 3; Eberl: Concert voor 2 piano’s en orkest in Bes op. 45; Dussek: Concert voor 2 piano’s en orkest in Bes op. 63; Corelli/Eybler: Vioolsonate in d op. 5/12 ‘La follia’ (bew). Yaara Tal en Andreas Groethuysen met het Omroeporkest Frankfurt o.l.v. Reinhard Goebel. Sony 1907592959-2 (75’52”). 2018 
 
In zijn latere leven schreef Beethoven niet alleen grote, lange werken, maar soms wat verscholen ook korte gelegenheidsstukjes. Zoals het Gratulations-Menuett dat bestemd was voor zijn vriend Carl Friedrich Hensler, de directeur van het Weense Josephstadt Theater waar dit werkje 3 november 1822 voor het eerst klonk. Het werd in 1832 gepubliceerd met de naam van uitgever Karl Holz aan wie het werd opgedragen.
Hier dient het werkje als inleiding tot een paar Dubbelconcerten van Beethovens tijdgenoten Anton Eberl uit 1803 en Jan Ladislav Dussek uit 1806 plus de Vioolsonate van Joseph von Eybler uit 1802 met de bekende ‘hit’ uit Corelli’s  Vioolsonate op. 5/12 uit 1700 die hier door Goebel is georkestreerd.  
Het duo van Yaara Tal en Andreas Groethuysen is een al jaren uitstekend op elkaar ingespeeld team dat hoorbaar genoegen beleeft aan deze werken en dat door Goebel fraai in stijl wordt begeleid. Samen maken ze Dussek, Eberl en von Eybler tot meer dan randfiguren uit de muziekgeschiedenis. Luister maar eens naar het ‘larghetto’ uit het Concert van Dussek. Dit is een nieuwe, fijne bijdrage in Goebels reeks ‘Beethovens Welt’ die aantoont dat het Weense classicsme meer te bieden heeft dan het driegesternte Haydn/Mozart/Beethoven.