CD Verzamelprogramma's

TOGAWA, HYOLI: ROMANTISCHE ALTVIOOLSONATES

Togawa, Hiyoli: Romantische altvioolsonates. Onslow: Altvioolsonate in F op. 16/1; Mendelssohn: Altvioolsonate in c; Kalliwoda: Nocturnes op. 186 nr. 1-6. Met Lilit Grigoryan. Naxos 8.573730 (76’02”). 2016
 
Dit is een ontzettend leuk programma met vrij onbekende romantische  werken voor altviool van Georges Onslow (1784 - 1853) uit 1819, Mendelssohn uit 1824 en Johann Wenzeslaus Kalliwoda (1801 - 1866) uit 1852. Werken die tot nu toe niet zoveel toegang tot de cd vonden. Het werk van Onslow is een bewerking van de eerste van zijn drie Cellosonates met een vloeiend teer andante als hoogtepunt.
De verrassing is echter de sonate van Mendelssohn die vrijwel niemand zal kennen. Het is het werk van een vijftienjarige, op de autograaf gedateerd 14 februari 1824. Het kreeg geen opusnummer en werd pas in 1966 gepubliceerd, Mendelssohn hergebruikte wel wat thema’s uit het menuet van zijn Symfonie nr. 1. Het laatste deel is een aardig andante con variazioni. Deze sonate werd eerder opgenomen door Paul Coletti en Leslie Howard (Hyperion CD 66946), maar die klonken wat stijfjes. Togawa en Grigoryan zijn veel spontaner.
De zes Nocturnes van Kalliwoda dragen hun naam wat onwaarschijnlijk omdat ze niet echt het karakter hebben van nachtmuziek, maar mooi zijn ze zeker.
Om deze drie werken te introduceren is een beroep gedaan op de in Duitsland opgeleide altvioliste Hiyolo Togawa, die Japans-Australische wortels heeft en die speelt op een mooi warm klinkende Testore uit 1749. Ze wordt fijn begeleid door de Armeense Lilit Grigoryan. Togawa karakteriseert de drie werken kort in de toelichting: ‘Onslow’s sonata reflects …..cheerfulness as well. …..Onslow’s sonata has nothing of Kalliwoda’s dreaminess nor does it have the deep seriousness of Mendelssohn’s sonata’.
Met die wetenschap extra kunnen we genieten van een kostelijke cd.