CD Verzamelprogramma's

TETZLAFF, TANJA C.S.: DUO, TRIO, KWARTET

Tanja Tetzlaff c.s.: Duo, Trio, Kwartet. Haydn: Pianotrio nr. 34 in Bes H. XV/20; Rossini: Duo voor cello en contrabas in D; Schubert: Strijkkwartet nr. 14 in d D. 810 ‘Der Tod und das Mädchen’. Veronika Eberle (v), Antje Weithaas (v), Christian Tetzlaff (v), Rachel Roberts (va), Marie-Elisabeth Hecker (vc), Tanja Tetzlaff (vc), Alois Posch (cb) en Martin Helmchen (piano). AVI 8553259 (66’35”). 2012
 
Jaarlijks wordt in juni in het RWE Wasserkraftwerk Heimbach uit 1904, middenin het idyllische landschap van de Rureifel gedurende een week een kamermuziekfestival gegeven. In 2012 werd daar onder meer dit programma uitgevoerd en meteen ’live’ opgenomen.
Dat programma vermeldt werken waaraan een afwisselend aantal musici deelneemt. Twee in het Duo van Rossini uit 1824, drie in het Pianotrio van Haydn en vier in het bekendste strijkkwartet van Schubert.
Vaak en waarschijnlijk ook hier gaat het om musici die ad hoc samenwerken in diverse combinaties. Zo’n opzet herinnert aan het jaarlijkse Lockenhaus Festival aan de Oostenrijks-Hongaarse grens dat indertijd door Gidon Kremer werd begonnen en waar ik menig plezierig uur (tot vaak ver in de nacht) doorbracht.
Daar heerst enerzijds een spontane amicale onderlinge sfeer, maar als er muziek moet worden gemaakt, gebeurt dat heel serieus en vol aangename spanning. Daarvan is ook hier duidelijk sprake: er wordt door alle betrokkenen met veel betrokkenheid en zorg muziek gemaakt.