CD Verzamelprogramma's

SOLISTI AQUILANI, I: MUSIC FOR STRING ORCHESTRA

Solisti Aquilani, I: Music for string orchestra. Bartók: Divertimento Sz. 113; Ghedini: Vioolconcert; Hindemith: Trauermusik; Rota Concert voor strijkers. Met Danielle Orlando (v) en Flavio Emilio Scogna (va). Brilliant Classics 95223 (74’55”). 2015

 

De titel van deze uitgave had nog kunnen worden gepreciseerd met de toevoeging ‘twentieth century’. Maar het was een trouvaille om dit viertal werken met een vrij hoog neoklassiek gehalte bij elkaar te brengen. Bekend en onbekend gemengd in een attractieve cocktail.

De aandacht moet hier vooral uitgaan naar beide Italiaanse werken. Het vioolconcert van Giorgio Federico Ghedini (1892-1965) is uit 1947 en bezit een heel markant eerste deel, een lichtelijk macaber en geheimzinnig allegro moderato e spiritoso en een zeker voor de solistische dialoog verrassend rondo tot slot.

Dat Nino Rota primair een componist van filmmuziek was, verloochent hij niet in zijn concert voor strijkorkest en hier mengt hij wat volksmuziek bij.

Bij alle geïnvesteerde verbeelding van I solisti Aquitani en het behoorlijk gelukte solistische gedeelte valt op dat de spontaniteit der vertolkingen soms wel even tot ruwe kantjes in het ensemblespel leidt. Het eindresultaat zijn bevredigende, maar niet volmaakte interpretaties. Wie het programma aanstaat, kan hier goed terecht, wie hoge kwaliteitseisen stelt, zou eens verder kunnen zoeken per individuele compositie.

Van al deze werken bestaan namelijk logischerwijze eerdere, deels imposanter opnamen. Van Hindemiths in haast geschreven Trauermusik  bijvoorbeeld van Kim Kashkashian (ECM 439.611-2) en Tabea Zimmermann (Myrios MYR 010) en van Bartóks Divertimento  door Iona Brown (Chandos CHAN 9816), Zoltán Kocsis (Hungaroton HSACD 42510) en Pierre Boulez (DG 445.825-2). Ghedini’s vioolconcert met de ondertitel Il belprato was er in goede vorm van Carlo Chiarapappa met de Accademia Bizantina (Denon CO 78916) en Francesco Parrino met het Stesichoros kamerorkest (Stradivarius STR 33840). Het Concerto per archi van Rota was een dankbare prooi voor I Musici (Philips 416.356-2) en de Solisti Italiani (Denon CO 78949).