CD Verzamelprogramma's

SEEL, DOROTHEA: THE ROMANTIC FLUTE

Dorothea Seel: The romantic flute. Reinecke: Undine sonate op. 167; Böhm: Variaties over een wals van Schubert op. 21; Strauss, R.: Introduktion, Thema und Variationen WoO. 56; Rheinberger: Rhapsodie in B WoO. 27; Doppler: Fantasie pastorale hongroise op. 26. Met Christoph Hammer. Hännsler HC 16087 (65’44”). 2007

 

Behalve aan fluitisten en fluitstudenten zullen de vijf hier bijeengebrachte kamermuziekwerken voor fluit en piano de meeste muziekliefhebbers onbekend zijn, mogelijk op Carl Reinecke’s Undinesonate uit 1885 na die algemener wordt gekend.

Het is bekend dat de fluit in zijn eerdere vormen als blokfluit en traverso vooral in de achttiende eeuw een grote populariteit genoot en er dienovereenkomstig veel muziek voor beschikbaar is. In de romantiek werden minder concerten en kamermuziekwerken voor het instrument gecomponeerd, maar ze zijn er wel. Bijvoorbeeld van Theobald Böhm die zijn Variaties over een wals van Schubert in 1838 schreef, van Richard Strauss wiens Variatiewerk als 15-jarige in 1879 tot stand kwam, van Josef Rheinberger wiens Rhapsodie uit 1856 dateert en van Albert Franz Doppler die  tot 1879 eerste fluitist van het Weens filharmonisch orkest was en zich geheel in de tijdgeest van toen wendde tot een Hongaarse volksmuziekbron.

Het is niet alleen erg de moeite waard om hier zo’n mooi overzicht van heel diverse werken voorgeschoteld te krijgen, minstens zo belangrijk is dat ze met de meeste zorg worden uitgevoerd door Dorothea Seel die daarvoor passend speelt op een ringkleppen fluit model 1832 en Christoph Hammer die zich gelijkwaardig laat horen op een originele fortepiano van Johann Baptist Streicher uit rond 1870. Daarmee is aan alle muziekhistorische voorwaarden voldaan.

Maar belangrijker is natuurlijk dat al deze werken ook naar letter en geest zo fraai worden geïnterpreteerd. De ervaring van deze twee musici op hun terrein is omgezet in heel beeldend en gaaf gerealiseerde muziek met een glansvol, evenwichtig klankgemiddelde. Zelden eerder zullen deze composities zo goed in hun echte originele klankgewaad op cd zijn gebracht.