CD Verzamelprogramma's

SACHSE, PAULINE EN LAUMA SKRIDE: SCHWANENGESANG

Pauline Sachse en Lauma Skride: Schwanengesang. Schubert: ‘Liebesbotschaft’, ‘Krieger’s Ahnung’, ‘Frühlingssehnsucht’, ‘Ständchen’, ‘Abschied’, ‘Das Fischermädchen’, ‘Am Meer’, ’Die Stadt’, ‘Der Doppelgänger’, ‘Ihr Bild’., ‘Der Atlas’, ‘Die Taubenpost’ uit Schwanengesang D. 957; Shostakovitch: Altvioolsonate op. 147. AVI 8553371 (64’59”). 2016

 

Er bestaat nog steeds twijfel of Schuberts liederenbundel met 14 liederen op tekst van Rellstab en Heine Schwanengesang wel echt als cyclus kan worden beschouwd. De archaïsche gedichten van Rellstab werden Schubert aangereikt door Anton Schindler. Schubert ontdekte Heine in 1827, een jaar voor zijn dood en combineerde in zijn vocale zwanenzang uit 1828 conservatief en modern, verleden en toekomst, te beginnen met Liebesbotschaft en na Shostakovitch eindigend met Die Taubenpost.

Gezien de resterende open speelduur van de cd is merkwaardig dat midden uit de cyclus ‘Aufenthalt’, ‘In der Freie’ en ‘Ihr Bild’ ontbreken. Maar daarvoor in de plaats krijgen we Shostakovitch’ zwanenzang uit 1975.

De bewerking die de Duitse altvioliste Pauline Sachse en de Letse pianiste Lauma Skride van Schuberts liederen spelen is zonder meer heel mooi en wordt ook goed, met begrip voor de inhoudelijke teksten gespeeld. De muziek laat zich goed abstraheren. Dit kan een uitkomst zijn voor muziekliefhebbers die liever een warmklinkende altviool dan een kelige tenor horen.

Ook de ruim een half uur durende wat kale sonate van Shostakovitch komt fraai met een vrij fluwelige strijkerstoon en een stevige aanpak tot klinken. Resultaten die best bevredigend en interessant zijn

Wie Schuberts Schwanengesang in het origineel wenst te horen, kan het beste terecht bij bariton Matthias Goerne en Christoph Eschenbach (Harmonia Mundi HMC 90.2138/40), tenor Peter Schreier en András Schiff (Wigmore Hall WHLIVE 0006) en Christoph Prégardien en fortepianist Andreas Staier (Challenge CC 72302).

Voor Shostakovich zijn eventueel ook Kim Kaskashian en Robert Levin (ECM 847.538-2), Yuri Bashmet en Sviatoslav Richter (Melodiya MEL CD 10.02020) of Isabelle van Keulen en Ronald Brautigam (Challenge CC 72071) ook erg aan te raden.