CD Verzamelprogramma's

SCHAYEGH, LEILA: LECLAIR AND HIS RIVALS

Leclair and his rivals. Guillemain: Sonate voor viool en b.c. op. 1 nr. 4 in A ; Cardonne: Sonate voor viool en klavecimbel op.3 nr. 3 in e; Guignon: Sonate voor viool en b.c. in c op. 1/9; Duphly: ‘Ouverture’, ‘La de Mary’ en ‘Chaconne’ uit Stukken voor klavecimbel en viool, Troisième livre; Leclair: Sonate nr. 12 in   voor viool en b.c.  band 3 op. 5/12 in G. Leila Schayegh (v) en Jörg Halubek. Pan Classics PC 10278 (66’02”). 2011

 

Dat de in Lyon geboren Jean-Marie Leclair (1697-1764) als ‘l’ainé’ (hij had een zoon met dezelfde naam en dezelfde professie die onder de bijnaam ‘le cadet’ bekend staat en van 1703-1777 leefde), met zijn tussen 1728 en 1736 in Parijs georganiseerde Concerts spirituels zich daarnaast vooral aan compositie en onderricht wijdde, leverde kwantitatief en kwalitatief een omvangrijk oeuvre op. Hij bezocht trouwens ook Nederland onder meer om Locatelli te ontmoeten.

Het was een aardige gedachte van Leila Schayegh om hem hier het twee vioolsonates voor te stellen naast een viertal tijdgenoten die weliswaar – op Duphly na – minder bekend zijn, maar zeker niet minder van belang.

Louis Gabriel Guillemain (1705-1770) was als violist lid van de koninklijke kapel en als zodanig een van de beroemdste uit zijn tijd. Hij schreef onder andere drie bundels vioolsonates, twee bundels sonates voor 2 violen, zes strijkkwartetten en andere kamermuziek. Hier komt een van zijn eerste vioolsonates tot klinken.

Ook Jean-Baptiste Cardonne (1730 - ca. 1792) was hofmusicus, maar als componist lag bij hem meer het accent op kerkmuziek, opera, ballet en orkestwerken. Des te leuker dat hij is vertegenwoordigd met een sonate.

Maar de grootste rivaal van Leclair was Jean-Pierre Guignon (eigenlijk de Italiaan Giovanni Pietro Ghignone, Turijn 1702, Versailles 1774). Hij trad in 1733 in dienst van de koning en verwierf in 1741 de titel ‘roi des violons et ménétriers’. De sonate van hem die we hier te horen krijgen, illustreert die status ampel. De stukken van Duphly zijn hierna wat bekender.

Met een fijne neus stelden Leila Schayegh en  Jörg Halubek dit programma rond Leclair samen en – zoals we kunnen weten uit andere opnamen van het stel – voeren dat op heel stijlvolle, historiserend juiste wijze met veel inzet uit.