CD Verzamelprogramma's

Bijdrage leveren?

Geef uw bedrag in

STANDAGE, SIMON: MAESTRO CORELLI'S VIOLINS

Simon Standage: Maestro Corelli’s violins. Valentini: Concert voor 2-4 violen, altviool, cello en strijkorkest in a op. 7/11; Montanaro: Vioolconcerten in E op. 1/7, Es  op. 1/6, d op. 1/2; Mossi: Vioolconcerten in e op. 4/11 en g op. 4/12. Met Collegium musicus 90. Chandos CHAN 0818 (68’57”). 2016

 

De titel van deze cd is nogal misleidend want Corelli is hier hooguit in de geest, als invloed aanwezig. Maar de gedachte voor dit door Simon Standage uitgevoerde programma is aantrekkelijk.Maar er ligt wel een historische gebeurtenis aan ten grondslag. Het schijnt namelijk dat Corelli 8 april 1708 in het palazzo van Händels mecenas marchese Ruspoli de eerste uitvoering van Händels oratorium La resurrezione di nostra Signor Gesú Cristo leidde.

Daar had hij een uitgebreid orkest voor nodig en tot de leden daarvan behoorden Giuseppe Valentini (1681-1753), Antonio Montanaro (1676-1737) en Giovanni Mossi (ca. 1680-1742). Een mooie aanleiding om deze onbekenden hier nader voor te stellen.

Naar meteen blijkt gaat het om best waardevolle concerten, Dat van Valentini is het langst en meest complex in zijn zes deeltjes met zigeunerdansen, horlepiep en fuga’s voor alle instrumenten uit het orkest op de bassist na. Ook de kennismaking met de drie concerten van Montanaro is een aangename want de muziek klinkt niet als gegoten uit telkens dezelfde mal.

Voeg daarbij dat de vertolkingen de juiste geest ademen en heel authentiek aandoen, dat de opname mooi intiem geslaagd is en we beschikken over een aardige uitbreiding van ‘oude Italianen’ repertoire.

Geef uw bedrag in