CD Verzamelprogramma's

STEFFANI, RAOUL: DEEP IN A DREAM

Raoul Steffani: Deep in a dream. Schumann: Liederkreis op. 24; Grieg: 6 Liederen op. 48; Ich liebe Dich op. 5/3; Sibelius: Serenade JS. 167, Drömmen op. 13/5; Demanten på marssnön op. 36/6; Den första kyssen op. 37/1; Var det en dröm? Op. 37/4; Flicken kom ifrån sin älsklings mote op. 37/5; I natten op. 38/3; Berg: 4 Gesänge op. 2; Schließe mir die Augen beide (versie 1). Met Gerold Huber. Challenge CC  72785 (61’36”). 2018

 

Hoewel zijn naam anders zou kunnen vermoeden is Raoul Steffani een in Limburg in 1992 geboren bariton die in Tilburg en Amsterdam zang studeerde en reeds een aantal succesvolle optredens achter de rug heeft en daarmee onder meer in 2016 de Elisabeth Everts prijs en in 2018 het Grachtenfestival concours won.

Meteen in de Liederkreis op. 24 van Schumann vervult Steffani een belofte want zijn jonge bariton en zijn stijlbesef zijn even wijdreikend als zijn expressie. Hij doorleeft elk moment in Heine’s teksten en Schumanns muziek zonder te overdrijven in de verbale schildering. Iemand als Stephan Genz (Claves CD 50-9708) komt in herinnering. 

Nu staan de liedzanger bij het samenstellen van een recitalprogramma legio mogelijkheden ter beschikking, maar de keuze van Steffini is een heel originele en unieke. Wel grappig dat hij hier het zwaartepunt legt op Scandinavische liederen. Er is alle aanleiding om verheugd te zijn over de zeven liederen van Sibelius die het zwaartepunt vanher programma vormen. Zij behoren tot de lang best bewaarde geheimen van het repertoire en vormen een waardevolle schat, temeer daar we meest vrouwenstemmen te horen krijgen en gewend zijn aan Karita Mattila en Soile Isokoski.

Dat hierna ook het kleinere aandeel Grieg en Berg mooi overkomt, zal hierna nauwelijks verbazen. Eens temeer toont ook Gerold Huber aan een inlende begeleider te zijn. Een veelbelovend debuut.