CD Verzamelprogramma's

STROSSER, GENEVIÈVE: SONATE POUR ALTO

Geneviève Strosser: Sonate pour alto. Holliger: Trema; Ligeti: Altvioolsolosonate; Donatoni: Ali; Lachenmann: Toccatine; Scelsi: Manto. Aeon AECD 1100 (71’21”). 2009

 

De Franse altvioliste Geneviève Strosser die ook in Nederland optrad, behoort naast de Amerikaanse Kim Kaskashian, de Duitse Tabea Zimmermann en de snel in opkomst zijnde Nederlandse Dana Zemtsov tot het selecte groepje altviolistes dat zich als grote pleitbezorgers nadrukkelijk inzet voor eigentijdse muziek.

In de vijf tussen 1957 en 1994 gecomponeerde en hier opgenomen werken met een kort stuk van Heinz Holliger, de zesdelige sonate van Ligeti, het tweedelige Ali van Franco Donatoni, de Toccatine van Lachenmann en het driedelig Manto van Giacinto Scelsi uit 1957 geeft ze meteen een goed beeld van de muziekhistorische ontwikkelingen uit de afgelopen halve  eeuw. Ligeti en Donatoni frapperen met zeer doorwrochte klankconstructies, terwijl de muzikale benadering van Lachenmann en Scelsi vooral op klankschoonheid zijn gericht.

Die beide aspecten worden door Geneviève Strosser virtuoos en fraai belicht. Haar aanpak van Ligeti’s sonate is wat vrijer van opvatting dan die van Zimmermann (Sony SK 62309) en Kashkashian (ECM 476.4729) die ik persoonlijk nog steeds he mooist vind. Maar voor de rest is Strosser geweldig.