CD Verzamelprogramma's

STORIONI TRIO: PIANOTRIO's VAN VROUWELIJKE COMPONISTEN

Storioni trio: Schumann, C.: Pianotrio in g op. 17; Clarke R.: Pianotrio; Viëtor: Pianotrio in a; Canzonetta. Ars Produktion ARS 3816-2 (64’55”). 2014

 

Wat een goede gedachte van Bart van de Roer (p), Wouter Vossen (v) en Marc Vossen (vc) om drie Pianotrio’s van vrouwelijke componisten op één cd te combineren. ‘Vrouwen verraden zichzelf altijd in hun composities en dat geldt voor mijzelf en anderen (als Fanny Mendelssohn)’ zei Clara Schumann. Of ze die stelling staande zou houden na het beluisteren van deze uitgave?

Het gaat daarin om de Pianotrio’s van Clara Schumann uit 1846, van Rebecca Clarke uit 1921 en van de Italiaanse Alba Rosa Viëtor (1889 - 1979) die door haar later ontbonden huwelijk met de zakenman Jan Freseman Viëtor de Nederlandse nationaliteit kreeg, geheel werd vergeten totdat haar zoon Henrik haar composities in 1979 liet digitaliseren om zo onder meer haar Trio uit 1951, aangevuld met de Canzonetta uit 1939 toegankelijk te maken.

Het bekendst is het Pianotrio van Clara Schumann waarvan intussen wel twintig opnamen voorhanden zijn, met die van het Dartington trio (Hyperion CDA 66331) als een der mooiste.

Van het Trio van de Britse Rebecca Clarke (1886-1979), een exacte tijdgenote van Alba Rosa Viëtor, zijn inclusief deze acht opnamen beschikbaar met die van het Gryphon trio (Analekta AN 29520) als een der aantrekkelijkste.

In alle drie deze werken draait de creativiteit op volle toeren en om die aan te tonen speelt het Storioni trio met veel gevoel en overtuigingskracht. Wel had de opname wat briljanter mogen klinken. Deze is eigenlijk vooral van belang voor de helaas maar 13’18” durende werken van Viëtor. Andere werken van haar lijken nooit te zijn opgenomen.