CD Verzamelprogramma's

Bijdrage leveren?

Geef uw bedrag in

SOURNATCHEVA, MARIA: RUSSISCHE HOBOCONCERTEN

Maria Sournatcheva: Russische hoboconcerten. Kikta: Hoboconcerten nr. 1 ‘Uit Belgorud’ en 3; Rubtsov: Hoboconcert; Esjpaj: Hoboconcert. Met het Symfonie orkest Göttingen o.l.v. Christoph-Mathias Müller. MDG MDG 901-1947-6 (72’24”). 2015

Of Rusland een beroemde hoboschool had en heeft? Er waren wel al componisten in het verleden die voor hobo schreven: Johann Heinrich Luft (1813 - 1877) zou de initiator kunnen zijn geweest; onder meer Rimsky-Korsakov en Asafyev schreven voor hobo.

En op zijn laatst sinds Alexei Ogrintchouk en Ivan Podyomov beiden in het Concertgebouworkest zitten, weten we ook dat er uitstekende Russische hobosolisten zijn. Ivan Paisov is er ook eentje (Naxos 8.570596). Bij hen heeft zich de in Moskou opgeleide, in Duitsland werkzame Maria Sournatcheva gevoegd en zij stelt ons drie twintigste eeuwse componisten uit haar vaderland voor: Valeri Kikta (1941), Andrey Rubtsov (1982) en Andrei Esjpaj (1925 - 2015).

Het ééndelige concert van Kikta laat niet alleen meteen horen met wat voor door folklore en gekleurde muziek we te maken hebben, maar eveneens dat Sournatcheva een rasmusicienne is die over een fraaie, typisch mooie toon beschikt die ze mooi kan plooien en virtuoos kan wenden om mooie klankkleuren aan te brengen. De muziek leunt ook enigszins aan tegen de gevestigde traditie en soms herkent men iets van Bartòk, Prokofiev of Khatchatoerian.

Het orkest uit Göttingen steunt haar keurig en plaatst de aardige muziek in een fraai kader.

Geef uw bedrag in