CD Verzamelprogramma's

Bijdrage leveren?

Geef uw bedrag in

SOURNATCHEVA, MARIA: WIDMUNG

Maria Sournatcheva: Widmung. Schumann: Adagio en allegro op. 70;  Arabeske in C op. 18 (bew.); Stille Tränen op. 35/10 (bew.); Romances op. 94 1/3; Widmung (bew.); Schumann C.: Romances nr. 1-3 op. 22 (bew.); Brahms: Serenade op. 58/9 (bew.); Regenlied op. 59/3 (bew.); Von ewiger Liebe op. 43/1 (bew.); Verzagen op. 72/4 (bew.). Met Alexandr Shaikin. MDG MDG 903-2073-6 (53’57”). 3018

Uit mijn vroege tijd als hoboïst herinner ik me dat wanneer ik zocht naar oorspronkelijke werken voor hobo en piano ik terecht kwam bij C.P.E. Bach, Schmitt, Godard, Donizetti, Schumann, Haas, Pierné, Ponchielli, Saint-Saëns, d’Indy en Nielsen. Wie zich beperkt tot muziek uit de Duitse romantiek van Schumann en Brahms, zoals Maria Sournatcheva en Alexandr Shaikin doen, ontkomt niet aan het gebruik van bewerkingen, meest natuurlijk van liederen. Verrassend daaronder ook de Arabeske van Schumann, een pianowerk, aan te treffen. Ik had dat werk wel eens met cello en piano gehoord (Norbert Anger en Nicolai Gerassimez op Genuin GEN 12235), maar nog nooit met hobo. Het dient gezegd: de aanvullende gedaanteverwisseling met een melodie-instrument erbij staat het werk niet slecht.

Dat geldt eigenlijk ook voor de liedbewerkingen en is vooral te danken aan de hoboïste die ze geëngageerd en zuiver ‘zingt’ als de beste zanger(es). Niet alleen voor mensen die een hekel hebben aan zang is deze uitgave van een veel- zo niet alleskunner een weldaad.

Geef uw bedrag in