CD Verzamelprogramma's

SHYBAYEVA, HANNA: TANGO'S FOR YVAR

Hanna Shybayeva: Tango’s for Yvar. Grand Piano GP 794 (65’18”). 2018

Yvar Emilian Mikhashoff (1941 - 1993) was een virtuoze Amerikaanse pianist die zijn opleiding aan de Eastman School en Juiliiard genoot, maar ook nog even in de leer was bij Nadia Boulanger in Parijs. Hij specialiseerde   zich in eigentijdse muziek en componeerde zelf ook. 

In Londen werkte hij in de 1985 mee met een marathon van het Almeida festival met thematisch gerangschikte werken waarin hij zich aan de tango wijdde. Op 4 cd’s gaf hij een Panorama of American Music met 62 tussen 1911 en 1991 door 48 componisten geschreven, dikwijls ook experimentele composities van Antheil tot Zappa (Mode 262/5) dat in 2014 verscheen. 

In de periode van 1983 tot 1991 vroeg hij aan honderdzevenentwintig componisten om een tango voor hem te schrijven. Daarmee trad hij in de voetsporen van Anton Diabelli die in 1819 een aantal componisten uitnodigde om een variatie op een wals van hem te maken en vijftig van hen positief reageerden. 

Haagse Hanna Shybayeva maakte daar een keuze uit en selecteerde de stukken van Coriun Aharonián, Milton Babbitt, Robert Berkman, Chester Biscardi, Brian Fennelly, Douglas Finch, Jackson Hill, Tom Johnson, Jeffrey Mumford, Serban Nichifor, Marios Nobre, Michael Nyman, Scott Pender, Astor Piazzolla, Frederick Rzewski, William Schimmel, Nils Vigeland en Stefan Wolpe.

Daarmee laat ze horen hoe ook de tango wat zijn wortels in de Duitse wals, de Tsjechische polka, de Poolse mazurka, de Boheems schottische, de Spaans-Cubaanse habanera, de Afrikaanse Candombe en de Argentijnse milonga gedaante kan worden onderworpen aan tal van stijlen en vormen. Dat gaat van twaalftoons bij Babbitt, via simplistisch bij Nyman tot minimalistisch bij Johnson.

Ze werkte overeenkomsten en verschillen goed uit en zorgt voor een geanimeerd programma waarop ook nog goed te dansen is.