CD Verzamelprogramma's

SALIS, SOFIA DE: SHADES OF LOVE

Sofia de Salis: Shades of love. Schubert: Arpeggionesonate in a D. 821 (bew.), Wals op. 9/29, D. 365, Valse sentimentale in A op. 50/13, D.7779, ’Ständchen’ uit Schwanengesang D. 957 (bew.); Franck: Vioolsonate in A M. 8 (bew.); Schumann: Romances voor hobo en piano op. 94 nr. 1-3 (bew.). Met Iryna Krasnovska (p). Ars Produktion ARS 38267 (69’32”). 2018

Na het album French impressions (Ars Produktion ARS 38.543) widt de Russisch-Zwitserse fluitiste Sofia de Salis zich met haar nieuwe pianopartner Iryna Krasnovska aan voornamelijk Duits romantisch repertoire met een uitstapje naar Franck.

Diens Vioolsonate werd ook maar al te graag in bewerkingen voor altviool, cello en fluit (met o.a. Nicolet, Galway, Bálint, Gérard, Picccinini, Becker, Pahud, Bruneel, Trevisani, Racine, Langevin, Tanguy, Bezaly) vereeuwigd, maar dat ze de versie van Douglas Woodfull-Harris daarvoor gebruikt, kan nieuw zijn. De Schubert arrangementen zijn deels van haarzelf, die van de Arpeggionesonate is van Konrad Hünteler; Jacques Laroque is de bewerker van Schumanns Romances.

Vooral Schuberts Ständchen, nu eens gezongen door een fluit, bekomt dat goed. Maar de wendbare fluit kwinkeleert ook fraai in de andere werken. De Salis speelt met een air van spontaniteit en speelvreugde die heel innemend is en die vanzelf een mooie eb en vloedwerking met zich meebrengt. Vooral van de ‘grote’ momenten in beide sonates maakt ze wat bijzonders en Iryna Krasnovska is daarbij een getrouwe en betrouwbare partner.