CD Verzamelprogramma's

STOTIJN, RICK: REPORTS FROM THE LOW COUNTRY

Rick Stotijn: Reports from the low country. Padding: Contrabasconcert ‘Reports from the low countries’; Van der Aa: For the time being; Andriessen, L.: Elegie voor contrabas en piano; Kox: Studies nr. 1-4. Met het Radio filharmonisch orkest o.l.v. James Gaffigan, c.q. Christianne Stotijn (mz) en Rosanne Philippens (v) c.a. Hans Eijsackers. Channel Classics CCS 39619 (51’50”). 2019

Hoezeer het Engels het Nederlands ook in de eigentijdse muziek verdringt, blijkt niet alleen uit de titel Reports from the low country van deze in een hippe afbeelding verpakte uitgave, maar ook uit de titels van het driedelige contrabasconcert (‘Alberti’, ‘Ricochet’, ‘Slapping’) van Martijn Padding uit 2016 en ‘Inside someone else’s head’, ‘Miles away’, ‘And how are we today?’ van Michel van der Aa uit 2012/7. Het zal wel nodig zijn om internationale export te vergemakkelijken en mogelijk te maken, maar waarom niet wat trotser op de eigen taal?

Maar het is eveneens duidelijk dat Rick Stotijn nadat hij in 2013 de Nederlandse Muziekprijs won en meewerkte aan een aan Bottesini gewijde cd (Channel CCS SA 32612), aan een Bachprogramma van Janine Jansen (Decca 478.6188) en in Zweden waar hij solobassist is van Zweeds omroeporkest het Basso bailando programma met stukken van Piazzolla, Rota en Falla (Channel CCS SA 33613).

Het oudste werk op de nieuwe cd is de Elegie voor cello of contrabas van de 17-jarige Louis Andriessen uit 1957. Daarna volgen de Studies in de vorm van een sonata da chiesa van Kox (geschreven voor Guibert Vrijens, een toenmalige bassist uit het Concertgebouworkest). 

In het Concert van Padding uit 2015 met zijn een toon hoger gestemde bas speelt ook de accordeon van Bart Lelivelt een grote rol. Het bevat een erg melancholiek middendeel, maar de daardoor opgeroepen sfeer wordt in de finale met veel  pittige plukeffecten verdreven.

En van der Aa laat ook de meer jazzy kant van het instrument horen. Aardig om daarin ook zijn zus weer eens te horen zingen. In dit geval tekst van Ann Duffy. 

 

Van de muziekwerken raakte ik minder onder de indruk dan van het meesterlijke, in alle opzichten zeer beheerste basspel.