CD Verzamelprogramma's

SHOOT, VERONIKA: JOURNEY THROUGH CHILDHOOD

Veronika Shoot: Journey through childhood. Debussy: Children’s corner; Takemitu: Pianostukken voor kinderen nr. 1 en 2; Shoot V.: Kinderalbum; Korngold: Kleine karikaturen op. 19 nr. 1-4; Liadov: ‘Valse-badinage’ uit Muzikale snuifdoos op. 32; Shostakovitch: Kinder notitieboek op. 69; Schumann: Kinderszenen op. 15. Ulysses Arts CM 2901 (74’02”). 2017

De in Moskou geboren pianiste Veronika Shoot volgde op vijfjarige leeftijd haar vader Vladislav naar Engeland. Voor haar cd debuut stelde ze een programma samen met werken die door kinderen zijn geïnspireerd en/of voor kinderen zijn bestemd. Bekend en onbekend door elkaar met een belangrijke plaats voor de 32 miniatuurtjes die haar vader in 1971 schreef voor haar broer Eli. Het gaat om een veelheid aan aardige impressies, nu eens vrolijk en verleidelijk, dan weer mijmerend of zelfs enigszins bedreigend.

In de vier Kleine karikaturen parodieert Korngold Schönberg, Stravinsky, Bartók en Hindemith. De ‘Valse-badinage’ is het bekendste stuk uit Liadovs Muzikale snuifdoos. De zes stukken die samen het Kinder notitieboek van Shostakovitch vullen verraden de vaderlijke hand en de vaderliefde.

Behalve de onvermijdelijke Chidren’s corner van Debussy en Schumanns Kinderszenen waarmee het recital begint en eindigt, komen we aardige andere, vrij onbekends composities van Takemitsu, Korngold, Liadov en Shostakovitch tegen. Dat de Russische componisten goed zijn vertegenwoordigd, is logisch. Dat Shoot eindigt met een sprankelende en gevoelige weergave met veel gevoel van Schumanns Kinderszenen zorgt voor een mooi besluit.

Over het geheel genomen schuilt er zelf een jeugdig gevoel in wat Shoot zoal laat horen. Alleen al dat Kinderalbum van vader Shoot maakt deze uitgave de moeite waard, juist ook met wat uitleg voor kinderen en iedereen die kind is geweest en van muziek houdt.