CD Verzamelprogramma's

SOKOLOV: RECITALOPNAMEN

Grigory Sokolov: Beethoven: Pianosonates nr. 3 in C op. 2/3; Bagatellen op. 119 nr. 1-11; Brahms: Pianostukken op. 118 nr. 1-6; op. 119 nr. 1-4; Schubert: Impromptu in As op. 142/2, D. 935; Allegretto in c D. 915; Rameau: ‘Les sauvages’ uit Nouvelles suites; ‘Le rappel des oiseaux’ uit Livre de pièces de clavecin II; Brahms: Intermezzo in bes op. 117/2; Rachmaninov: Prelude in gis op. 32/12; Debussy: ‘Des pas sur la neige’, Prélude I/6. DG 483.6570 (2 cd’s, 2u., 06’43’). 2019 

Zoals die andere geweldige en dus beroemde Russische pianist Sviatoslav Richter al een aura had voordat hij in het Westen optrad en cd’s van hem verschenen, zo is dat ook enigszins met zijn in 1950 geboren landgenoot Grigory Sokolov. Maar bij Sokolov is de situatie anders. Omdat die weigert concertopnamen in de studio te maken, zijn we aangewezen op opnamen die tijdens zijn jaarlijkse tournee worden gemaakt.

In dit dubbelalbum is materiaal verzameld dat is bijeengebracht tijdens recitals uit 2019 in Zaragoza, Wuppertal en het Tiroolse dorpje Rabbi, waar de beroemde Italiaanse pianist Arturo Benedetti Michelangeli een vakantiehuis had en waar een festival ter herinnering aan hem plaatsvond.

Hier wordt eindelijk getoond dat Sokolov een heel breed repertoire speelt, van barok tot in de twintigste eeuw. Zo speelt hij hier een vroege en een late Beethoven, late Brahms en een zevental toegiften van Rameau, Schubert, Debussy en Rachmaninov.

Helaas moet worden vastgesteld dat de vertolkingen een nogal wisselend niveau hebben. Dat is onvermijdelijk omdat het om momentopnamen van de conditie en de stemming van de dag gaat. 

Het mooiste komt het eerst en het is fascinerend om te horen hoe de pianist een indruk geeft van de jonge Beethoven die de grenzen van de klassieke sonatevorm test. Ook in de late Bagatellen worden deels met eenzelfde geconcentreerde heftigheid uitgevoerd, maar soms ook niet meer dan nogal zakelijk.

Solokolovs late Brahms klinkt zwaarwichtiger dan nodig is wat de stukken geen goed doet en dus eigenlijk nogal teleurstelt omdat het teveel aan persoonlijke poëzie mankeert.

Deze uitgave is haast het interessantst door de als bonus toevoegde dvd waar we de pianist horen en zien in de Pianosonates nr. 27 op. 90 en 32 op. 111 van Beethoven en werken van Mozart, Chopin en Schumann. Maar dat is voor wie over geen afspeelmogelijkheid beschikt van gering belang.