CD Verzamelprogramma's

SAGE, ERIC LE: VIENNE 1900

Eric le Sage: Vienne 1900. Korngold: Pianotrio in D op. 1; Zemlinksky: Klarinettrio op. 3; Mahler: ‘Rheinlegendchen’ uit Des Knaben Wunderhorn (bew.); ‘Oft denk’ ich, sie sind nur ausgegangen’ uit Kindertotenlieder (bew.); Berg: Pianosonate in b op. 1; Stukken voor klarinet en piano op. 5 nr. 1-4; ‘Adagio’ uit Kammerkonzert (bew.); Schönberg: Kammersymphonie nr. 1 op 9 (bew. Webern). Met Paul Meyer (kl), Daishin Kashimoto (v), Zvi Plesser (vc) Emmanuel Pahud (fl). Alpha ALPHA 588 (2 cd’s, 1u., 55’06”). 2018
 
In de zomermaanden wordt in de Provence het internationale kamermuziek festival Salon gehouden waar bekende Franse solisten optreden. In 2018 kwamen daar de vijf musici samen die al vaak met elkaar samenwerkten om een programma te spelen met muziek uit het rond 1900 gistende Wenen met componisten die begin twintigste eeuw naam maakten en voor innovatie zorgden. Ze speelden oorspronkelijke werken, zoals het Klarinettrio van Zemlinsky en composities van Berg, maar ook bewerking en, zoals een tweetal liederen van Mahler voor fluit en piano.
Zo wordt een licht geworpen op de uitputtingsslag van het romantische verleden en de opkomst van een avant-garde die de wereld nog moest veroveren met daaronder de meest innovatieve Schönberg. 
Zo ontstond een programma waarin binnen een periode van dertig jaar zowel de uitputting van een afgelopen eeuw in Zemlinsky’s nog Brahmsiaanse trio als de belofte van een nieuwe, moderne wereld van bijvoorbeeld Bergs Kammerkonzert op te bouwen zijn gecombineerd. De ad hoc uitvoeringen staan op het hoogte plan en het is wel eens aardig om de vocale Mahler eens instrumentaal te horen, net als het Pianotrio van de 12-jarige Korngold. De voortreffelijke Eric le Sage is in het middelpunt van dit prachtige programma en treedt in alle werken op.