CD Verzamelprogramma's

STOTIJN, RICK: BACK TO STOCKHOME

Stotijn, Rick: Back to Stockhome. Byström: ‘A walk to Schubert’, ‘A walk to Bruckner’, ‘A walk to Strauss’. ‘Infinite rooms’; Tubin: Contrabasconcert; Nordin: Trio voor piano, viool en contrabas; Malmlöf-Forssling: ‘In memoriam’ (bew). Met Malin Broman (v, va), Simon Crawford-Phillips (piano) en Västera Sinfonietta o.l.v. Simon Crawford-Phillips, c.q. het Zweeds Omroeporkest o.l.v. James Gaffigan. BIS SACD 2379 (75’59”). 2018/20
 
Alweer gedurende tien jaar speelt Rick Stotijn contrabas in het Zweeds omroeporkest en daarnaast zet hij zich sterk in als promotor voor nieuwe werken voor zijn instrument. In Nederland bedienden Louis Andriessen, Martijn Padding en Michel van der Aa hem, in Zweden leverde met name Britta Byström (1977) stukken uit de periode 2016/8, de korte ‘Walks’ naar vroegere componisten.
Om Scandinavië verder eer aan te toen zijn er werken van de Est Eduard Tubin (1905 - 1982) met zijn concert uit 1948 en de Zweedse  Jesper  Nordin (1971) met een trio uit 2003-2009 en Carin Malmlöf-Forssling (1916 - 2005) uit 1999 dat oorspronkelijk voor sopraan en orkest is.
Van het Contrabasconcert van Tubin bestaat een andere opname van Hakan Ehrén (BIS CD 337) en men hoeft daar slechts even naar te luisteren om vast te stellen dat Stotijn de betere, geïnspireerder solist is in deze opname met werken van componisten die in Stockholm werkzaam zijn of waren.
De overige stukken zijn nieuw op cd. Nordin koos een Noord-Zweede bruiloftsmars als uitgangspunt voor zijn Trio dat niet dienovereenkomstig vrolijk, maar eerder grillig met onverwachte wendingen klinkt binnen 17 minutentijd
Vooral genoot ik van het bijna een half uur durende zevendelige Dubbelconcert ‘Infinite rooms’ van Britta Byström uit 2018 dat speciaal voor voor violiste/altvioliste Malin Broman en hem schreef. Een bijzondere muzikale vriendendienst.
Stotijn bespeelt een warm klinkende Antonio Gagliano bas, die in 1846 in Napels werd gebouwd in dit heel geïnspireerd klinkende programma.