CD Verzamelprogramma's

SAINTE HÉLÈNE: LÉGENDE NAPOLÉONIENNE, LA

Sainte Héléne: La légende napoléonienne. Sabine Devieilhe (s), Arnaud Marzorati (bs) met Les Lunaisiens en Les cuivres romantiques. Muso MU 044 (62’28”). 2020
 
Voordat u op wiki gaat zoeken naar de onbekende componiste Sainte Hélène is het goed te weten dat die niet bestaat en dat het ook niet om de gelijknamige stad in de Gironde gaat, maar om het eiland Sint Helena waarheen Napoleon in 1815 werd verbannen en in 1821 overleed.
Op deze cd is een stel van drieëntwintig liederen, marsen en fanfarestukken uit die periode bijeengebracht in een aantrekkelijk afwisselend programma. Ze zijn deels van anonimi, maar deels ook van componisten als Giovanni Paisiello, Joseph David Bruhl, Pierre-Jean Béranger, Émile Debraux, Loïsa Puget en zelfs eentje van Luigi Cherubini. Ze hebben het karakter van straatdeuntjes of van salonliederen in diverse stijlen.
De koperkoren worden gespeeld op oude instrumenten als natuurtrompetten en -hoorns, bugels, trombones, ophicléide, ‘orgue de barbarie’ en slagwerk of moderne reconstructies daarvan die zijn geleend van het Parijse Musée de la musique. Maar ook liederen met pianobegeleiding door een Érard uit 1802. Een verrassing is eentje voor bariton en serpent.
Echt geen muziek om slechts terloops, maar met volle aandacht naar te luisteren omdat zo’n mooi tijdsbeeld wordt gegeven. Het is aardig om daarin als bij een tijdreis van Wells een uurtje verplaatst te worden. Gelukkig kunnen de gezongen teksten in het programmaboekje worden meegelezen.