CD Verzamelprogramma's

ENSEMBLE VOCAL SEQUENZA 9.3: WERKEN VAN DANIEL-LESUR, MESSIAEN, JOLIVET

Ensemble vocal Sequenza 9.3 o.l.v. Catherine Simonpietri: Polyphonies ‘Jeune France’. Daniel-Lesur: Cantique des cantiques; Messiaen: Rechants nr. 1-5; Jolivet: Epithalame. Ensemble vocal sequenza 9.3 o.l.v. Catherine Simonpietri. Alpha ALPHA 112 (58’13”). 2006
 
De Franse componist Jean-Yves Daniel-Lesur (1908 - 2002) was een compositiestudent van Charles Tournemire. In 1936 richtte hij samen met Messiaen, Jolivet en Baudrier de groep Le jeune France op met de bedoeling om als reactie op o.a. het neoclassicisme muziek te gaan schrijven die menselijker en minder abstract is, maar juist spiritueler.
Op deze cd is het drietal componisten verenigd met 12-stemmige werken voor gemengd koor a cappella werken uit respectievelijk 1949, 1953 en 1952. Ze werden geschreven voor de Franse koordirigent Marcel Couraud die ze bij mijn weten zelf niet opnam of het moet op lp zijn.
Voor zijn vijf Rechants schreef Messiaen (zoon van de dichteres Cécile Sauvage) gedeeltelijk eigen teksten over de liefde in eenn vrij modern idioom. Jean-Yves Daniel-Lesur (1908 - 2002) was als componist conservatiever en sloot aan bij zijn leermeester Paul Dukas. Zeven delen telt zijn oude testamentische Hooglied met afwisselend teksten in het frans en latijn.
André Jolivet (1905 - 1974) is vertegenwoordigd met Epithalame (Huwelijkszang), opgedragen aan zijn vrouw bij gelegenheid van hun twintigjarig huwelijksfeest Ook hier is de tekst zelf verzonnen om bijzondere klankeffecten te kunnen bereiken. Makkelijk wordt het de zangers driemaal absoluut niet gemaakt. Catherine Simonpietri maakte deze opname om daarmee de honderdste verjaardag van Messiaen en Daniel-Lesur te vieren. De zangers leveren een bewonderenswaardige prestatie.
Voor zover ik weet is dit de enige cd waarop dit drietal werken logisch is gecombineerd. Het meeste onder de indruk raakte ik van Daniel-Lesur. Diens bijna twintig minuten durende werk staat ook op het programma van een tournee van het Nederlands Kamerkoor in november 2021.