CD Verzamelprogramma's

SPAROVEC, BLAZ: PREMIÈRE RHAPSODIE

Blaž Šparovec: Première rhapsodie. Debussy: Rhapsodie nr. 1; Nielsen: Klarinetconcert op. 57, FS. 129; Lutoslawski: Danspréludes nr. 1-5; Copland: Concert voor klarinet, harp, piano en strijkorkest, Met het Odense Symfonie orkest o.l.v. Vincenzo Milletari c.q. Anna Skryleva. Orchid ORC 100168 (61’21”). 2020
 
Met de Sloveense klarinettist Blaž Šparovec die in 2019 het Deense Nielsenconcours won, treffen we een meester in zijn vak die wat zijn muzikale kwaliteiten betreft vrijwel op één lijn kan worden gesteld met de Zweed Martin Fröst. Momenteel speelt hij eerste klarinet in het Keulse Gürzenich orkest. In deze - vermoedelijk zijn eerste - opname als solist toont hij zijn grote kwaliteiten in een mooi afwisselend programma met twintigste eeuwse werken voor klarinet en orkest. Zijn techniek kent nauwelijks grenzen, zijn toon is aangenaam warm en zijn muzikale stijlinzicht laat niets te wensen over.
Op de Danspreludes van Lutoslawski na speelt hij bekende werken uit het standaardrepertoire. Šparovec toont voortdurend een goed begrip voor het idioom en de gewenste klank van de vier componisten. Zijn spel is heel karakteristiek en uitermate genietbaar.
Zo biedt hij de luisteraar niets dan puur genoegen en vestigt hij al doende een terecht grote reputatie.