CD Verzamelprogramma's

SOETERBROEK, LISANNE: SHINING OF HER EYES

Lisanne Soeterbroek: Shining of her eyes. Bach, J.S. Partita voor soloviool nr. 2 in d BWV. 1004 en nr. 3 in E BWV. 1006, Solovioolsonate nr. 2 in a BWV. 1003; Andriessen, L.: ’Riddles’, ‘Harmonies’, ‘Xenia’, ’Song’. 7 Mountain Records 7MNTN 023 (66’50”). 2020
 
Wie zoals de Nederlandse violiste Lisanne, concertmeester van het Antwerpens Symfonie orkest en primarius van het Vespuccikwartet overweegt om een solodebuut op cd te maken, komt al gauw bij de solosonates en -partita’s van Bach terecht. Uit de reeks van zes koos ze Partita’s nr. 2 (met de fameuze Chaconne) en 3 plus de Vioolsolosonate nr. 2. Samen vormen deze werken een goed trio om je echt te profileren. En dat gebeurt hier met krachtige streken, mooie dynamische nuances, een zuivere intonatie en een zangerige toon in mooi welvende melodielijnen steeds op intieme schaal. Vooral de langzame delen worden goed in detail uitgediept en van een showelement is in het geheel geen sprake.
De verrassing komt met de drie korte, mooie en dus nogal atypische stukken van Louis Andriessen die vrij onbekend waren. We horen de violiste ook nog zingen. Niets minder dan een droomdebuut. Hopelijk volgt meer Bach met of zonder Andriessen.