CD Verzamelprogramma's

STOTIJN, CHRISTIANNE: STIMME DER SEHNSUCHT

 

Stotijn, Christianne: Stimme der Sehnsucht. Liederen van Pfitzner, R. Strauss en Mahler (Kindertotenlieder). Met Joseph Breinl (p). Onyx ONYX 4075 (60’35”). 2011

 

Om te beginnen heeft Christianne Stotijn een zorgvuldige selectie gemaakt binnen het enorme aanbod aan (laat)romantische liederen dat binnen het gegeven ‘Stem van het verlangen” (en heel nadrukkelijk niet ‘Liedje van verlangen’) ter beschikking staat.

Verder valt op dat vrijwel altijd dit repertoire door mannen wordt gezongen en als er al een vrouw aan te pas komt, zoals bij Strauss, het door sopranen als Brewer (Hyperion CDA 67488) of Schwanewilms (Hyperion CDA 67588) wordt gezongen. Pfitzners liederen zijn aanzienlijk minder vertegenwoordigd op cd, behalve door sopraan Popp (RCA RD 60950) en de mannen Fischer-Dieskau (Orfeo  C 036821A) en Prey (Orfeo C 5259918A).

Bij Mahler’s cyclus is dat niet anders, met alleen de mannen  Genz/Vignoles (Hyperion CDA 67392) en Hampson/Riegger (EMI 556.443-2) als het om de vertolking met pianobegeleiding gaat.

Dat al deze liederen hier door een invoelende zangeres met een warme mezzostem worden gezongen, draagt alleen al hierdoor extra aan de waarde van het recital bij. Maar ook qua stijl, expressie en voordracht is alles zoals meestal bij deze vertolkster keurig in orde; in Breinl vond ze gelukkig ook een heel congeniale begeleider. Een echt treffende, ja ontroerende bijdrage kwam zon tot stand.