Steger, Maurice met ensemble: Una follia di Napoli 1725. Sarro: Fluitconcert nr. 11 in a; A. Scarlatti: Improvisatie over de partia ‘Follia di Spagna’; Fiorenza: Sinfonia in a; D. Scarlatti: Sinfonia nr. 1 in A; Barbella: Fluitconcert nr. 3 in C; Mancini: Fluitsonate nr. 11 in g; Leo: Fluitconcert in G. Harmonia Mundi HMC 90.2135 (72’40” + dvd 25'50"). 2012
In de betere blokfluitkringen in Noordelijker Europa is de Zwitserse blokfluitist Maurice Steger misschien (nog) geen begrip als een soort overtreffende trap van Erik Bosgraaf. Zeker is dat hij meer aandacht verdient, getuige deze inmiddels vijfde cd uitgave van hem.
Waar gaat het hier om? “In het heilige jaar 1725” bezocht de beroemdste fluitist uit die tij, Johann Joachim Quantz (1697-1773) Napels en inspireerde daar met zijn blijkbaar prachtige spel een aantal nu deels vergeten lokale componisten die meteen muziek voor hem schreven.
Lang verdween dit materiaal onder het stof in diverse bibliotheken, maar Steger groef het op en laat op optimale wijze horen dat er mooie schatten onder zijn. Om dat optimaal te laten horen verzamelde hij een negental oude muziek specialisten om zich heen dat samen behalve oude strijkinstrumenten tot en met contrabas afwisselend ook violetta, viola da gamba, violoncello piccolo, lirone, klavecimbel, kamerorgel, theorbe, barokgitaar, aartsluit en psalterium speelt. Dat zorgt voor een welkom grote verscheidenheid aan instrumentale kleuren en brengt veel leven in de brouwerij. De herkomst c.q. makers van dit instrumentarium zijn keurig vermeld, zoals de hele documentatie bij deze uitgave voortreffelijk is.
Steger, de ‘Federer van de blokfluit’, zelf hanteert, nu eens heel virtuoos, dan weer erg dichterlijk meestal een altblokfluit naar Denner of Bressan, een enkele keer een sopraandito naar Reich. Gespeeld wordt in de lage stemming van A = 415Hz. Het beluisteren van het klinkend resultaat is gewoon een feest dat geen moment door tekortkomingen wordt ontsierd. Dat kun je al na 20 seconden vaststellen.
Als bonus is een dvd bijgevoegd met daarop in loco, een kerkje in het Zwitserse Arlesheim opgenomen film van Joël Cormier en Diego Saldiva onder de verwachte titel ‘Una follia di Napoli’ en gesproken uitlegteksten van Steger en muziekfragmenten bevat die een verklarend effect hebben. Al met al een uitgave die een hoog en vooral waardevol artistiek niveau heeft.