CD Verzamelprogramma's

SCHWEDERSKY, SONJA: PABLO NERUDA

Schwedersky, Sonja: Pablo Neruda. 5 Canciones sobre poemas de Pablo Neruda; Ziganette; The unfaithful; Caprice; Thoughts; A little story of grief; Gardel: Milonga sentimental; Sus Ojos se Cerraron; Piazzolla: Le grand tango. Quirijn de Lang (b), Emlyn Stam (va), Jérôme Fruchart (vc), Martin de Deugd (p), Eke Simons (p).  Schwedersky ensemble en - strijkkwintet. Schwedersky Music Productions (63’48”). 2012

 

Van huis uit is Sonja Schwedersky violiste, componiste en juriste, heel actief op internet met een eigen website en nadrukkelijk aanwezig in de sociale media. In haar rol als componiste en uitvoerend musicus startte ze het Pablo Neruda project met vijf teamleden waaronder  bariton Quirijn de Lang en de pianiste Eke Simons. 

Nu is het één ding om daarmee heel gemotiveerd en betrokken aandacht te vragen en wat anders om zich daarmee daadwerkelijk te manifesteren, gehoord te maken. De vertrouwde cd vorm blijkt daartoe nog steeds het aangewezen middel.

Een belangrijk deel van het onderhavige programma speelt zich in Zuid-Amerikaanse sfeer af met toonzettingen van vijf gedichten van de Chileense Nobelprijswinnaar Neruda en als toegevoegde waarde twee liederen van de Argentijnen Carlos Gardel en de dito tangokoning Astor Piazzolla die met zijn overbekende Le grand tango in de originele versie voor cello en piano is vertegenwoordigd.

De individueel en collectief als zeer toegewijde musici weten behalve voor een naar de letter stel gave uitvoeringen ook de gewenste nu eens melancholieke, dan weer assertieve geest van de muziek op intensieve wijze te realiseren. 

Dat lukt zowel in de 5 Neruda liederen met discreet ingezette instrumentalisten als in het mini altvioolconcert Ziganette en dito celloconcert The unfaithful (die zich binnen 6’18”, c.q. 7’58” voltrekken). Caprice is een kort, spits dansant stuk voor viool en piano heel levendig gespeeld door Martin de Deugd en Eke Simons. Laatstgenoemde kan in Thoughts en A little story of grief ook goed andere door de titels gewekte gevoelens laten doorklinken.

Het aantrekkelijke van dit programma is dat het uit meest onbekende muziek in een zeer toegankelijk idioom bestaat en dat het vrijwel optimaal is uitgevoerd en opgenomen.

De cd is verkrijgbaar na overmaking van €15 op rekening 6109848 t.n.v. Schwedersky Music Productions, Voorburg.