CD Verzamelprogramma's

SECRET KEY MASTERS: MICHAEL GEES, FRANS EHLHART, MARION VON TILZER

Michael Gees, Frans Ehlhart en Marion von Tilzer: Secret key masters. Gees: Extempore nr. 1-4; Ehlhart: ‘Chicken dance’; ‘Floating stream’; ‘In MeMirjam’; ‘Reshuffling things’; ‘Autumn morning’; Von Tilzner: ‘Counting the stars’; ‘Apollo 14’; ‘Ballade über die Enttäuschung’; ‘Little story about love’; ‘Neighbour’s delight’. Challenge CC 72656 (77’56”). 2014

 

Wat jammer toch dat er op pianogebied geen improvisatiewedstrijden meer zijn zoals in Beethovens tijd. Pianoconcoursen te over, maar improvisatiewedstrijden ho maar? Of zie ik de ontwikkelingen op dit gebied over het hoofd? Nu is improviseren een gave die tot kunst kan worden verheven en maar een kleine minderheid van de huidige musici beschikt over een goed ontwikkeld vermogen daartoe.

Maar de Duitse pianist Michael Gees beschikt met zijn partners Frans Ehlhart en Marion von Tilzer wis en zeker over die gave die ze mogelijk in concertzalen laten blijken, al is het de vraag of ze op suggesties uit het publiek reageren. In zoverre is het programma op deze cd niet spontaan ontstaan mogen we aannemen, maar is alles tevoren uitgedacht. Wat het gedachtespel misschien iets van zijn spontane glans ontneemt, maar niettemin blijk geeft van knappe invallen. Alleen bij Gees weten we dat hier respectievelijk teruggaat tot muziek uit de Barok (Bachachtig), uit de vorige eeuw (Satie) en van nu (Reich). 

Bij de andere pianisten kan men naar de uitgangspunten raden.

Al met al ontstond een aardig gevarieerd programma met heel gemotiveerd gespeelde stukken.