CD Verzamelprogramma's

RICHTER, ANNA LUCIA en MICHAEL GEES: LIEDERKREIS

Anna Lucia Richter en Michael Gees: Liederkreis. Schumann: Liederkreis op. 39; Britten: ‘The trees they grow so high’; ‘The ash grove’; ‘How sweet the answer’; ‘The last rose of summer’; Brahms: ‘Wünschelroute’; ‘Der alte Garten’; ‘In der Nacht’; ‘In stiller Nacht’. Challenge CC 72687 (77’00”). 2015

 

Over het programma van dit liederenrecital is nagedacht en het is dan ook heel bijzonder. De jonge Duitse sopraan Anna Lucia Richter die al te horen is op een cd met Brahms’ Deutsches Requiem (Naxos 8.572996) met Stefan Genz en het MDR Omroepkoor en –orkest Leipzig o.l.v. Marin Alsop en te zien plus te horen is in Mahlers achtste onder Järvi (C Major 729508 dvd) maakt nu haar veelbelovende debuut op Challenge. Met citaten uit Musils Der Mann ohne Eigenschaften en Michael Ende’s Unendlicher Geschichte en een terloopse toespeling op Adorno krigt dit recital een intellectualistische dimensie.

Hoewel het primair gaat om Schumanns Eichendorff Liederkreis, is deze gelardeerd met liederen van Britten en die idee is verder uitgewerkt door telkens als ‘extempore’ (voor de vuist weg) ook een volksliedbewerking van Brahms in te voegen. Dat lichtelijk volkse karakter vormt de rode draad in dit recital.

Daar goed bij passend is de voordracht van Anna Lucia Richter heel ongekunsteld, maar wel erg expressief en genuanceerd. Ze beschikt over een plezierig lichte, aangenaam warme stem. In Michael Gees vond de zangeres een gelijkgestemde, heel inspirerende partner. Dit initiatief en de realisatie daarvan verdient een warme aanbeveling.