CD Verzamelprogramma's

ROSA, SOPHIE: RÊVE D'ENFANT

Sophie Rosa: Rêve d’enfant. Franck: Vioolsonate in A M. 8; Andante quietoso in Es M.5 op. 6; Ravel: Vioolsonate in G (1927); Pièce en forme de habanera; Ysaÿe: Rêve d’enfant op. 14. Met Benjamin Powell. Champs Hill CHRCD 123 (56’55”). 2014

 

De veelbelovende Engelse violiste Sophie Rosa debuteert hier, spelend op een warm klinkende Gagliano uit ca. 1795 met een Frans-Belgisch programma dat zijn titel ontleend, niet aan het eerste, maar aan het laatste werk op deze goed evenwichtig klinkende cd.

De vioolsonate van Franck wordt zelden gecombineerd met de overige werken die Sophie Rosa hier presenteert en dat maakt deze uitgave meteen bijzonder. In deze sonate kan Rosa niet helemaal Kyung-Wha Chung en Radu Lupu (Decca 421.154-2) doen vergeten, maar dat was ook haast een onmogelijke opgave. Wat haar wel lukt, is om de lyrische frasen van het eerste deel heel goed vorm te geven en de vereiste emotie mee te geven. Het tweede deel bezit gepassioneerde vaart en in de recitativo-fantasia worden de aanduidingen conform in acht genomen waardoor het heel wat improviserends krijgt en de rest van het werk verloopt daar na heel natuurlijk.

De toevoeging van het onbekende Andantino quietoso uit 1843 is een ware trouvaille. Alleen Marianne en Mihail Sarbu maakten daar in 1996 een opname van (Dynamic CDS 21/2, 2 cd’s), maar Rosa imponeert haast nog meer.

Van beide vioolsonates van Ravel koos zij de tweede en niet de vroege uit 1897; ze voegde daar het Pièce en forme de habanera aan toe en demonstreert daarmee goed aan dat ze evenzeer gevoel heeft voor de blues achtergrond van het tweede deel uit de sonate als voor de Cubaanse dans uit het Pièce. Ze speelt deze werken met evenveel distinctie als Chantal Juillet (Decca475.486-2) en Sarah Chang (EMI 557.679-2) om slechts twee andere geweldige dames te noemen.

Ysaÿe schreef zijn ‘Kinderdroom’ rond 1902 toen hij op middelbare leeftijd was als een soort nostalgieke herinnering. Dat wordt hier liefdevol getoond. Een veelbelovend debuut met straks hopelijk een voortzetting op een groot internationaal label.