CD Verzamelprogramma's

RÁCZ, MATTHIAS: FAGOTCONCERTEN VAN FRANÇAIX, TOMASI, JOLIVET

Matthias Rácz: Fagotconcerten. Françaix: Concert voor fagot en strijkers 1979; Divertimento voor fagot en strijkers; Tomasi: Fagotconcert; Jolivet: Concert voor fagot, strijkorkest, piano en harp; Villa-Lobos: Ciranda das seta notas. Met het Stuttgarts kamerorkest o.l.v. Johannes Klumpp. Ars ARS 38174 (75’02”). 2014 

 

Een verrukkelijk programma met bij het grotere publiek onbekende twintigste eeuwse Franse, meest lichtvoetige muziek voor fagot en klein ensemble met een 11’29” durend onbekend Braziliaans werk daartussendoor de Duitse. Neem het korte Divertimento van Françaix uit 1968 dat ontwapenend levendig en vrolijk klinkt, behalve natuurlijk in het vredige, overpeinzende lento, maar wel vooral in het groteske scherzo, een walsmelodie waarin de solist zijn best doet om die te ontregelen.

Door de wat bescheiden solistische inbreng van piano en harp wint het concert van Jolivet uit 1954 aan sprankeling. Tomasi zorgt dan even voor wat meer ernst en het vrij onbekende stuk van Villa-Lobos vormt een leuke afsluiting.

Matthias Rácz blijkt een eersteklas fagotvirtuoos te zijn die zelfs geen moeite heeft met de hoge D in maat 87 van dat Divertimento. Hier wachten puik door de Duitse, in Zwitserland werkzame fagottist Matthias Rácz uitgevoerde leuke ontdekkingen.