CD Verzamelprogramma's

RAGAZZE KWARTET: HAYDN, SCHUBERT, WIDMANN

Ragazze kwartet: Haydn: Strijkkwartet nr. 76/2 in d ‘Kwintenkwartet’ H. III/76/2; Schubert: Strijkkwartet nr. 14  in d D. 810 ‘Der Tod und das Mädchen’; Widmann: Strijkkwartet nr. 3 Jagdquartett. Ragazze kwartet. Channel Classics CCS SA 34613 (69’00”). 2012

 

De optredens van de vier ragazze - Rosa Arnold en Jeanita Vriens (v), Annemijn Bergkotte (va) en Genaviève Verhage (vc) - die elkaar tijdens hun studietijd op het Koninklijk Conservatorium hebben leren kennen, waren bij voorkeur verrassend door de manier waarop ze een in de muziekhistorische tijd bezien breed programma lieten horen.

Beginnend met een nog stevig in het classicisme geworteld, in abstract contrapunt met licht dramatische en pathetische momenten vervuld kwartet van Haydn, gebeurt dat hier via de romantische schoonheid en de dood uit Schuberts bekendste kwartet met dat fraaie langzame deel met variaties op het betreffende lied tot aan een wide jachtpartij van Jörg Widmann dat eindigt met een gesmoorde kreten van de kwartetleden waaruit blijkt dat het slechts afliep met de jagers, die slachtoffer zijn geworden van een gruwelijk monster.

Door goed onderscheid te laten horen tussen het verschillende idioom en zich met alle overtuiging en nuanceringsvermogen voor dit drietal werken in te zetten, bewijst het Ragazze kwartet de luisteraar een grote dienst.