CD Verzamelprogramma's

RYSANOV, MAXIM: IN SCHUBERT'S COMPANY

Rysanov, Maxim: In Schubert’s company. Schubert: Polonaise in Bes D. 580; Akhunov: In Schubert’s company; Der Erlkönig; Desyantnikov: Wie der alte Leiermann…; Schubert: Arpeggione sonate in a D. 821; S; Symfonie nr. 5 in Bes D. 485; Tabakova: Fantasy homage to Schubert; Schubert; Vioolsonate nr. 3 in g D. 408; ‘Der Leiermann’ uit Winterreise D. 911 (bew.). Riga Sinfonietta o.l.v. Maxim Rysanov (va), Yakov Katsnelson (p). Onyx ONYX 4183 (2 cd’s, 1u. 55’43”). 2016

 

Met behulp van drie andere componisten en drie bewerkingen van diverse werken van Schubert plaatst altviolist Maxim Rysanov deze componist in een verrassend wisselend daglicht. Puristen zullen het er misschien moeilijk mee hebben dat de voor viool en arpeggione bedoelde werken respectievelijk omlaag en omhoog zijn getransformeerd.

Sergey Akhunov schreef In Schubert’s company als rapsodische variatie op een minder bekend Schubertthema uit Adagio en rondo concertante in F D. 487 dat in de oorspronkelijke vorm voor piano en ensemble is te horen van bijvoorbeeld Sebastian Knauer (Berlin Classics BC 1616-2). Daarin wordt tot slot steeds stiller afscheid van de componist genomen. Het stuk is vermoedelijk gecomponeerd voor Rysanov. Akhunovs behandeling van flarden Erlkönig melodie is minstens zo boeiend, koortsachtig en obsessief als het origineel en het einde heel dramatisch. 

Leonid Desyatnikov schreef Wie der alte Leierman voor Gidon Kremer, dus ook daarvan horen we een bewerking. Knap is het liedthema verwerkt en ook hier sterft de muziek langzaam weg.

Dobrinka Tabakova gebruikt in haar Fantasy homage to Schubert het hoofdthema uit de Wanderer Fantasie in C en maakt daar een mooi, maar wat leeg klankbeeld van waarin het thema twee keer opduikt en weer verdwijnt.

De voor viool en orkest geschreven Polonaise die in oorspronkelijke gedaante bijvoorbeeld van Zehetmair te horen is (Teldec 2292-47448-2) en de zonnige Symfonie nr. 5.

Grote waardering is op zijn plaats voor de samenstelling van het programma en zijn solistische inbreng, waardering die zich nadrukkelijk uitstrekt tot het orkest uit Riga. Ook pianist Yakov Katsnelson heeft zijn beste beentje voorgezet.

De opname bevat nogal veel ademhaling geluid van Rysanov en de piano van Yakov Katsnelson, die betrouwbaar begeleidt, had best iets krachtiger in het klankbeeld mogen worden geplaatst.