CD Verzamelprogramma's

RESCH, EVA: EDEN, LIEDEREN VAN SCHÖNBERG E.A.

Resch, Eva: Eden: Liederen van Ullmann, Schönberg, Webern en Schreker. Ullmann: Liebeslieder von Ricarda Huch op. 26a nr. 1-5; Schönberg; Das Buch der hängenden Garten op. 15 nr. 1-15; Webern: Lieder nach Gedichten von Stefan George op. 4 nr. 1-5; Schreker: Lyrische Gesänge nr. 1 en 2. Met Eric Schneider. Genuin GEN 19644 (62’14”). 2018

Ullmanns nogal melancholiek lyrische Fünf Liebeslieder von Ricarda Huch zijn uit 1939 kent twee hoogtepunten in nr. 2 ’Am Klavier’ en 5 ‘O schöne Hand,Kelch, dessen Duft Musik’. Een vollediger beeld van zijn liederen geven sopraan Irena Troupová en pianist Jan Dušek op 2 cd’s (Arco Diva UP 01762-131).

Het meest substantiële werk is hier Schönbergs Das Buch der hängenden Garten uit 1909. Het werk bestaat uit een reeks van vijftien liederen op tekst van Stefan George die zowel suppressionistische als expressionistische kanten heeft en bij Schönberg voeren tot een tonaal restant en atonaal potentieel.

Dat het werk zware eisen stelt aan de vertolker, zal wel duidelijk zijn. Ook de luisteraar wordt het met zo’n niet al te toegankelijk experiment niet eenvoudig gemaakt en heel wat van de zestien opnamen van het werk illustreren dat, zeker bij de vele mezzosopranen, te beginnen bij Kerstin Meyer en Glenn Gould door niet al te idiomatisch te zijn.

Enigszins merkwaardig overtuigde bariton Christian Gerhaher (Sony 88691-93543-2) wel. En ook de Duitse zangeres Eva Resch weet als weinig anderen te overtuigen met haar jonge, heldere, slanke stem waarmee ze minimaal of geen vibrato gebruikt. Ze is wars van decorum en kiest levendige tempi.

Ook Webern gebruikte in zijn vijftal liederen uit 1909 teksten van George, maar geen die die Schönberg eerder gebruikte en Franz Schreker koos voor zijn beide Lyrische Gesänge Walt Whitman als in het Duits vertaalde dichter van ‘Wurzeln und Halme’ en ‘Ein kind sagte”.

Eva Resch, die eerder de ‘Being beauteous’ getitelde cd met liederen op tekst van Verlaine en Rimbaud van Debussy en Britten maakte (Genuin GEN 16430), is bijzonder goed in dit idioom en gelukkig wordt ze goed typerend begeleid door Eric Schneider.