CD Verzamelprogramma's

ROTH, LINUS: VIOOLCONCERTEN VAN LASSEN, P. SCHARWENKA EN LANGGAARD

Linus Roth: Het romantisch vioolconcert 22. Lassen: Vioolconcert op. 87; Scharwenka, L.P.: Vioolconcert op. 95; Langgaard: Vioolconcert. Met het BBC Schots orkest o.l.v. Antony Hermus. Hyperion CDA68268 (67’39”). 2018 

Voor de tweeëntwintigste aflevering van de serie Het romantisch vioolconcert wendt Linus Roth zich tot Eduard Larsen (1830 - 1904), Ludwig Philipp Scharwenka (1847 - 1917) en Rued Langgaard (1893 - 1952).

In hoeverre deze werken echt ’romantisch’ zijn, lijkt open voor discussie. 

De Deen Lassen schreef in 1888 zijn lekker sappig aandoende laatromantische Vioolconcert waarin geen cadensen voorkomen. Het mooiste daaruit is het andante cantabile middendeel als een soort barcarolle.

De Pool Ludwig Philipp Scharwenka is de oudere broer van de bekendere pianist/componist Xaver. Zijn Vioolconcert is een vrij gespierd werk met    rapsodische trekken in het eerste deel en vlotte melodieën in het middendeel en zigeunermotieven in de finale die beklijven.

Met Rued Langgaard keren we terug naar Denemarken. Zijn eendelige, wat herfstachtige Vioolconcert is het nieuwste van de drie, want het stamt uit W.O. II en bevat ook een belangrijke pianopartij. Het roept herinneringen op aan de late werken van Richard Strauss. 

Linus Roth toont zich goed meester van dit drietal werken dat aardig hoge, maar geen extreme eisen stelt aan zijn technische en expressieve kunnen. Hij wordt heel sympathiek begeleid door de Nederlandse dirigent Antony Hermus.

Een mooie aanwinst voor een unieke serie.