CD Verzamelprogramma's

ROCTET: NOVOSELYE

Afanasiev: Novoselye (Housewarming) dubbel strijkkwartet; Shostakovitch: Stukken voor 8 strijkers op. 11 nr. 1 en 2; Mendelssohn: Octet in Es op. 20. ROctet. Challenge CC 72822 (63’27”). 2019

Zoals Wagner in 1869 zijn Siegfried Idyll als verjaarscadeau voor zijn tweede vrouw Cosima na de geboorte van hun zoon Siegfried in Triebschen bij Luzern schreef, zo componeerde Nikolai Afanasiev (1821 - 1898) in 1875 zijn vierdelige strijkoctet ter inwijding van een niet nader omschreven woning. Typisch nogal feestelijke muziek met een Slavisch tintje van de componist die ook een mooi Wolga kwartet componeerde, dat is opgenomen door het Leipzigs kwartet (MDG MDG 307-1758-2).

Het ROctet (Radio octet, bestaande uit de leden Joris van Rijn (v), Dimiter Tchernookov (v), Julija Hartig(v), Nasha Lavokleva (v), Francien Schatborn (va), Frank Brakkee (va), Eveline Kraayenhof (vc) en Anneke Janssen (vc) van het Radio filharmonisch orkest) zorgen voor een niet te massieve, maar redelijk transparante, mooi gepolijste en vrolijk levendige verklanking. Dat geldt evenzo voor het bekende Octet van Mendelssohn.

De beide Stukken voor 8 strijkers van Shostakovitch uit 1925 klinken jeugdig, onbelast en vredig en het Octet van de zestienjarige Mendelssohn uit 1825 vormt een fraaie afronding/De componist liet de uitvoerenden een duidelijke instructie na: ‘Dit octet moet door alle instrumenten in symfonisch orkestrale stijl worden gespeeld. Piano’s en fortes moeten strikt in acht worden genomen en krachtiger dan gewoonlijk worden benadrukt’. Dat is deze orkestmusici heel goed toevertrouwd.