CD Verzamelprogramma's

RESIDENTIE ORKEST: 400 JAAR NEDERLANDSE MUZIEK 8

Residentie orkest o.l.v. Ed Spanjaard. 400 Jaar Nederlandse muziek 8. Andriessen, H.: Symfonie nr. 4; Ricercare; Diepenbrock: Lydische nacht (bew.); Van Gilse: Thijl, treurmuziek bij den dood van Uilenspiegel; Badings: Symfonische proloog. Olympia OCD 507 (75’25”). 1992
 
Voor alleen de 18’16” durende Lydische nacht voor bariton, spreekstem en orkest van Diepenbrock op tekst van Balthazar Verhagen uit 1913 alleen en uitgevoerd door het Concertgebouworkest o.l.v. Hans Vonk (RCO Live 08005) zal waarschijnlijk dat album met 14 cd’s niemand aanschaffen.
Het werk wordt tijdens de Kerstmatinee 2020 uitgevoerd en wie daar vast kennis mee wil maken, staat deze opname van het Residentie orkest in de orkestbewerking van Eduard Reeser uit 1983 in de vorm van een symfonisch gedicht ter beschikking. 
‘Lydische nacht (‘Langs ruige rotsen, door verwarde wingerd-ranken’) gaat over het contrast tussen de koele majestueuze schoonheid van de maan en de eenzame schaapherder die in de kalme nacht met zijn verlangens worstelt.
Het werk vormt een klein deel van de verder met werken van Henrik Andriessen, Jan van Gilse en Henk Badings gevulde cd die over de hele linie goed verzorgde uitvoeringen bevat.