Roth, Linus: Virtuoze dansen. Bartók: Roemeense volksdansen nr. 1-6 (bew. Szekely); Stravinsky: Divertimento ‘Le baiser de la fée’ (bew, Dushkin); Piazzolla: ‘Le grand tango’ (bew. Goebaidulina); Brahms: Hongaarse dansen nr. 2, 4, 5, 17 WoO. 1 (bew. Kreisler en Joachim); Wieniawski: Polonaise de concert nr. 1 in D op. 4; Bazzini: La ronde des lutins ‘Scherzo fantastique’ op. 25; Szymanowski: Notturno et Tarantella op. 28. Met José Gallardo (p). Evil Penguin EPR 0037 (74’44”). 2020
Zo maak je van de nood een deugd. Wanneer je tijdens de Coronacrisis niet meer voor publiek kunt optreden, is het nog wel mogelijk om in de studio opnamen te maken. Dus stelde Linus Roth een programma samen dat bestaat uit een mooie waaier met een verscheidenheid aan dansen die hij in alle rust van de bibliotheek in een voormalig klooster in het Duitse Ochsenhausen waar de Muziekacademie Baden Württemberg zetelt opnam en daar geruime tijd aan besteedde om tot een zo volmaakt mogelijk resultaat te komen. Gemeen hebben deze werken hun virtuoze karakter en hun dansvorm. Het is een opwekkend recital waarin Roth mooi de karakterverschillen tussen Slavische, Italiaanse en Zuid Amerikaanse dansen laat horen. Van uitgesproken volksmuziek tot gefilterde kunstmuziek. Wat opvalt is dat de vertolkers een onverwachte overeenkomst tussen Bartók en Stravinsky ontdekken.
Afwisseling genoeg tussen een zekere rauwe wildheid, exotisme en meer verfijning in deze levendige melodieën met een sterk ritmisch profiel. Zijn beroep op zijn vaste begeleider José Gallardo werpt mooie vruchten af. Alleen klinkt zijn piano niet ideaal in deze opname. Grappig te ontdekken dat José Gallardo in 2018 al een opname maakte van Piazzolla’s Le grand tango in de bewerking van Sofia Goebaidulina met cellist Julius Berger (SWR 19513).