CD Verzamelprogramma's

REINKE, GERD: CONTRABASSO CLASSICO

Gerd Reinke: Contrabasso classico. Vanhal: Contrabasconcert in D; Dragonetti: Contrabasconcert in A; Dittersdorf: Contrabasconcert nr. 2 in E. Met het Riga filharmonisch kamerorkest o.l.v. Dzintars Jost. Rare Classic Compact Discs RCLCDS 107 (52’19”). 2000
 
‘Signor Dragonetti, de enige contrabas  professor en kenner van schilderijen’ werd Domenico Dragonetti (1763 – 1846) door tijdgenoten als Rossini, Liszt en Paganini genoemd. Hij was een autodidact en zeer gevraagd als virtuoos contrabasspeler en werd daarvoor goed betaald. Hij begon met optredens in de straten van Venetië, samen met sopraan Brigida Giorgi Banti. Toen hij als 31-jarige in Londen belandde, werd hem 250 pond per concert betaald.
Totdat de in Venetië geboren Dragonetti die dertig jaar aan de Opera Buffa en de San Marco kapel werkzaam was zelf ging componeren waren contrabassisten voor een solistisch optreden vooral aangewezen op bewerkingen. Maar Dragonetti voorzag zichzelf van voldoende materiaal. Een lijst daarvan is op Wiki te vinden. Daar bevinden zich minstens vijf Contrabasconcerten onder. Een grote componist was Dragonetti niet, maar hij wist wel charmante, melodieuze muziek te schrijven die behoorlijk hoge eisen aan de solist stelt.
Hij kreeg aanbiedingen voor aanstellingen van de Russische tsaar en het King’s Theater in Londen, vestigde zich  in 1794 in Engeland.
Zijn driedelige Contrabasconcert in A wordt pas echt de moeite waard in het tweede deel met een mooie melodie in het baritonregister die mooi contrasteert met het zwartfluwelen contrabasso en wat falsetto flitsen. De uitbundige finale heeft ook mooie bijdragen van de houtblazers, met name van de fagot.
Hij maakte van dit concert geen circus show en werd daarin in zijn tijd door weinig anderen gevold. Hij inspireerde George Onslow om de contrabas op te nemen in zijn Strijkkwintetten. Contrabassisten hebben ook nu nog veel aan hem te danken.
Beschouw daarom de Concerten van Vanhal en Dittersdorf als een nuttige bijvangst.
De in 1941 geboren Gerd Reinke die in 2010 onder de titel ‘Enjoy the double bass’ een methode voor zijn instrument schreef, is de bekwame solist in deze uitvoeringen.