CD Verzamelprogramma's

RIVERA, D': MUSIQUE DE DEUX MONDES

Paquito d’Rivera: Musique des deux mondes. d’Rivera: ‘Contradanza’, ‘Habanera’ uit Stukken voor klarinet en piano; Villa-Lobos: ‘Fantasie’ voor saxofoon en piano; Guastavino: ‘Tonada y cueca’, Canciones del alba nr. 1-4; Schubert: ‘Der Hirt auf dem Felsen’ op. posth. 129, D. 965 (bew); Brahms: Klarinetsonate nr. 2 in Es op. 120. Met Brenda Feliciano (s) en Aldo Antagnazzi (p). Elephant EL 2006 (63’54”). 1999  
 
De in Cuba geboren virtuoze instrumentalist Paquito d’Rivera genoot als klarinettist zijn opleiding klassiek en jazz, maar is even goed thuis op de saxofoon en vormde ook een band met cellist Mark Summer en pianist Alon Yavnai.
Maar hier horen we hem in een programma waarin hij klarinet- en saxofoonwerken uit Europa mengt met dito’s uit Zuid Amerika en de sopraan Brenda Feliciano daarin betrekt om de folkloristische ‘Canciones’ van de Argentijn Carlos Gustavino uit te voeren. Natuurlijk mocht de exuberante ‘Fantasie’ van de Braziliaan Heitor Villa-Lobos niet ontbreken. D’Rivera draagt ook een paar aardige, felle Cubaanse dansen bij. Als enige bekende werken krijgen we de Klarinetsonate nr. 2 van Brahms en een mooie bewerking van Schuberts lied ‘Der Hirt auf dem Felsen’ te horen.
Een mooie combinatie van volksmuziek en kunstmuziek die met hartelijke bedoelingen heel mooi wordt overgebracht.