CD Verzamelprogramma's

ROST, MARTIN: NOORD-DUITSE ORGELKUNST IV

Rost, Martin: Noord-Duitse orgelkunst IV: Lüneburg. Werken van Steffens, Morhard, Flor, Böhm, Schmügel en J.S. Bach. MDG 320-1851-2 (72’20”). 2013 

 

Het begrip ‘Orgelkunst’ van de sinds 2012 inmiddels vierde aan deze materie gewijde cd van MDG moet in tweeërlei betekenis worden opgevat: namelijk de kunst van de orgelbouw en die van de orgelmuziek. Wat het orgel betreft gaat het hier om een ook in de eerdere opnamen uit deze reeks gebruikte Friedrich Stellwagen instrument uit de St. Marien kerk in Stralsund uit 1659 dat kort tevoren goed was gerestaureerd en tot de mooiste barokorgels schijnt te behoren en wat de composities aangaat om afgezien van Böhm en Bach om minder bekende componisten. Van iemand als Peter Morhard (ca. 1630/40-1685) zal zelfs in orgelkringen wel zowat niemand ooit iets hebben gehoord. 

Werken in diverse vormen als Fantasie, Koraalmelodie, Preludium, fuga komen langs. Bij die koraalmelodieën ontbreken ‘Jesu Christus, unser Heiland’ (Steffens), ‘Ein feste Burg ist unser Gott’ (Flor) en ‘O Lamm Gottes unschuldig’ BWV 1095 van Bach niet. Steeds is de registratie van het orgel keurig vermeld.

Het recital is boeiend van samenstelling, stijlvol en kleurig uitgevoerd en niet alleen prachtig opgenomen, maar ook gedetailleerd beschreven.