CD Verzamelprogramma's

QUIROGA KWARTET: HERITAGE

Quiroga kwartet: Erfenis, muziek uit Madrid uit de tijd van Goya. Boccherini: Strijkkwartet in Es op. 24/3, G. 191; Brunetti: Strijkkwartet in Bes L. 185; Canales: Strijkkwartet in G op. 3/5; Almeida Mota: Strijkkwartet in d op. 6/2; Morales: ‘Kyrie’ uit Requiem (bew.). Cobra COBRA 0067 (79’45”). 2018

Om aan te tonen dat niet alleen Wenen, Mannheim, Berlijn en Londen belangrijke muziekcentra waren maar dat ook in Madrid in de tweede helft van de achttiende eeuw rond het hof een aantal productieve componisten met naast de bekende Boccherini ook Gaetano Brunetti (1744 - 1798), Manuel Canales (1747 - 1786) en João Pedro de Almeida Mota (1744 - 1817) actief was, toont deze uitgave aan. Het was in de tijd dat Francisco de Goya zijn prachtige schilderijen maakte. Goya’s kunst staat blijvend in de aandacht, die componisten werden geleidelijk vergeten.

Totdat het zich het historisch verantwoord op darmsnaren spelende Spaanse Quiroga kwartet van Astor Hevia, Vibran Sierra (v), Josep Puchades (va) en Helena Poggio (vc) zich hier na tijden voor het weer om hen bekommert en we opnieuw even aan de wieg staan van het strijkkwartet als genre. 

 

De muziek bevat mooie ontdekkingen en de uitvoeringen zijn smetteloos.