CD Verzamelprogramma's

PASTUSZKA, MARTINA: OH!

Martyna Pastuszka: Oh! Schreyfogel: Vioolconcerten in d, A en c; Vioolsonate in e; Schaffrath: Klavecimbelconcert in E CSWV. C 25;  Met Marcin Swiatkiewicz (kl) en het Historisch orkest. Dux DUX 1197 (54’15”). 2014

 

Nadat Martyna Pastuszka en Marcin Swiatkiewiz in 2013 al een paar vioolsonates van Johann Friedrich Schreyfogel, Vivaldi, Heinichen, Benna en Veracini hadden opgenomen (Dux DUX 0968), wijden zij zich nu opnieuw aan Schreyfogel en de wat bekendere Christoph Schaffrath (1709-1763).

In Schreyfogels Concert in c had ook Gasparo Visconti (1683-1713) de hand.

Deze cd verplaatst ons midden achttiende eeuw naar het hof van August de Sterke in Dresden waar deze componisten actief waren en ook Vivaldi een duit in het zakje deed met zijn concerten per l’orchestra di Dresda.  Er moet daar op hoog niveau muziek zijn geschreven door met elkaar wedijverende componisten.

De Poolse violiste Martyna Pastuszka met haar vaste klavecinist begeleider Marcin Swiatkiewicz en het door haar in 2012 gestichte authentieke Historisch orkest zijn voortreffelijk, juist ook omdat ze duidelijk aanleunen tegen bekende Italiaanse voorbeelden.