CD Verzamelprogramma's

PETKOVA, MARIETTA: PRÉLUDES VAN BACH, SCRIABIN, CHOPIN

Marietta Petkova: Bach, J.S.: Kleine Präludien nr. 1-6 BWV. 933/8; Scriabin: Préludes op. 11 nr. 1-24; Chopin: Préludes op. 28 nr. 1-24. Bloomline BS 16-095 (2 cd’s, 1u. 25’44”). 2016

 

Hoewel hij ook verschillende grootschalige werken schreef, was Scriabin van nature een miniaturist. De kleinste van al zijn composities zijn de Préludes voor piano waarvan hij er zo’n negentig schreef, verdeeld over 22 collecties en gecomponeerd gedurende een tijdspanne van 26 jaar.

Scriabins Préludes zijn gebaseerd op de even compacte Préludes van Chopin en zijn een voorbode van Prokofievs Visions fugitives. Zoals een schrijver het verwoordde: ‘Scriabin is als een muzikale Fabergé in staat om in een zeer kleine ruimte een schitterende wereld te scheppen’.

In werkjes die soms niet nog minder dan een pagina bladmuziek beslaan, tovert Scriabin een caleidoscopische wereld van evocatieve beelden en gevoelens tevoorschijn.

Marietta Petkova heeft een eigen, zeer gerichte kijk of Scriabins muzikale universum. Ze weet de koortsachtige intensiteit, de manische visies, de complexe texturen maar ook de kleurrijke schittering van de lyrische composities goed te vatten.

Als dat kerndeel van haar recital zo goed is geslaagd, verwondert het niet dat Petkova ook de relatief eenvoudige kleine Preludes van Bach en de geconcentreerde poëtische miniaturen van Chopin alle recht doet.

Terecht krijgt ze tweemaal warm applaus tijdens dit mooi ‘live’ opgenomen recital.