CD Verzamelprogramma's

PANDOLFI A EN P, RINALDI: KIND OF SATIE, A

Pandolfi A., Pandolfi P., Rinaldi: Kind of Satie. La mosca cieca; Il rorale; Morbidamente rosacrociano; Brothers; Albertone sul baffi di Satie; Sonnerie de la rose+croix; Respiro; Impassibile inflammato; Sogno coniugale; Preghiera rosacriciana; Valzer rosacroziana; Commiato; Marais/Satie/Pandolfi: Il flirt; La maritata. Andrea Pandolfo (tr., flugelhorn, stem), Paolo Pandolfi (vdg, stem), Michelangelo Rinaldi (p., acc., speelgoedpiano). Glossa GCD 30416 (53’30”). 2016

 

Dat je als specialistisch gambist wel eens uit het keurslijf van de nogal formele barokwereld wilt ontsnappen, is begrijpelijk. Zeker als je gevoel voor humor hebt, fantasie kunt tonen en over improvisatievermogen beschikt.

Het is precies wat de broers Andrea en Paolo Pandolfi met hun kompaan Michelangelo Rinaldi hier doen met een van Satiestukken afgeleid programma en als kern de Trois sonneries de la rose et croix en Sports et diverissements. De ‘transcendente idealist’ Satie leent zich natuurlijk ook ideaal voor dit soort uitstapjes. 

Het enige echte fragment van Satie is uit Sonneries de la rose et croix. Verder gaat om het om bewerkingen en eigen vondsten van de Pandolfi’s en Rinaldi. Paolo stapt zelfs even over op een elektrische viola da gamba. Toch is ook nog even teruggegrepen op de tussenkomst van Marais als om te laten merken dat de barok niet echt ver uit de buurt is.

Het resultaat is een leuke mix van vrij vluchtige pop gerelateerde, naar minimalisme knipogende muziek vaardig en kleurrijk uitgevoerd en soms voorzien van de mondelinge commentaren die Satie schriftelijk leverde.

Een goede aantekening voor de illustraties van Tinka Volaric.