CD Verzamelprogramma's

PERRUCCI, PAOLA: ROSSINI FOR HARP

Perrucci, Paola: Rossini for harp. Bochsa: Rondo over het trio ‘Zitti, zitti’ uit De barbier van Sevilla van Rossini; Allegretto; Harpsonate; Labarre: Fantasie over Rossini’s Guillaume Tell op. 44; Fantasie en variaties over de ‘Mars van de Grieken’ uit Le siège de Corinthe op. 25; Fantasie over Les soirées musicales op. 75. Vermeer 40003 (45’18”). 2014

 

Ondernemingslust en speurzin vallen de Italiaanse harpiste Paola Perrucci niet te ontzeggen. Zij behoort tot de jongere generatie musici die er van overtuigd zijn dat de expressieve sterktes (en zwakheden) van haar instrument vergelijkbaar zijn met die van de akoestische gitaar, een instrument waarvan legio opnamen voorhanden zijn. Hoog tijd dus voor een inhaalproject van de harp.

De tegelijk mild percussieve en intieme dynamische kwaliteiten zijn op deze cd goed voor ruim drie kwartier aangenaam melodische muziek met sommige herkenningspunten voor operakenners van Rossini.

Al deze werken profiteerden van de verbeteringen die de in Londen gevestigde harpbouwer Sébastien Érard aanbracht. Hij moet een groot inspirator zijn geweest.

Paola Perrucci is meer dan goed tegen haar taak opgewassen en zorgt op haar harp voor mooie, zangerige bel canto melodieën en maakt daar mooie lijntjes van met een mooi dynamisch- en kleurcontrast. Ze serveert een aantrekkelijk menu met minder bekende harpcomposities.

Wie meer Italiaanse harpmuziek van Clementi, Donizetti, Viotti (en Rossini) wil horen, kan terecht bij Claudia Antonelli (Naxos 8.554252).