CD Verzamelprogramma's

POTENGOWSKI, ANNA FRIEDERIKE: EDGE OF TIME, THE

Anna Friederike Potengowski (botfluiten) en Georg Wieland Wagner (slagwerk): The edge of time. Potengowski: Wijsheid 1-3; Dageraad; Seebergers lied; Aare; Improvisatie voor mammoet ivoorfluit; Cage: Ryonanji 1985; Wagner, G.W.: Wadawishung Pade; Mayuman; Zand; ZwanenzangBestemming en anker; Till: Rêverie;; Anoniem: Cabanaconde. Delphian DCD 34185 (64’32”). 2016

 

Het CD label Delphian draagt met steun van de EU bij aan een Europees muziek archeologie project. Na opnamen met muziek uit de Schotse Hooglanden, Viking zeemansliedjes en Keltische carnyx (koperblaasinstrument uit de ijzertijd) is het nu de beurt aan een Duits fluit en slagwerk duo om muziek te laten horen, gespeeld op botjes van vogels en andere dieren en primitief slagwerk van mensen die tijdens het paleolithicum aan de boven Donau en in de Pyreneeën leefden.

In 2010 maakte Werner Herzog een documentaire Cave of forgotten dreams over de ongeveer 32 duizend jaar oude tekeningen in de Chauvet grotten in de Franse Ardèche. De in Z. Duitsland gevonden botfluiten zijn nog ouder, van kort na de ijstijd.

De fluiten waarop Anna Friederike Potengowski speelt, moeten replica’s zijn van beenderen die van een vale gier, een zwaan en een mammoet komen, want van die archeologische vondsten is weinig onbeschadigd teruggevonden.

Wat ze laat horen is bijzonder knap en virtuoos met microtonen, glissandi, spelen en zingen tegelijk. Ook slagwerker Georg Wieland Wagner die tevens compositorische bijdragen levert, helpt goed om een beeld uit haast voorwereldlijke tijden op te roepen. Het enige herkenbare stuk is Ryonanji (vreedzame draak) van John Cage, waarin hij ons terugvoert naar de gelijknamige tuin van een Japans Zen klooster waarin 15 stenen in groepen van twee, drie en vijf zijn gerangschikt, is oorspronkelijk geschreven voor solo instrumenten en werd later vrijgegeven voor een ongespecificeerd aantal. Meestal wordt het uitgevoerd op trombone, fluit, contrabas en slagwerk, maar ook fluit en hobo nemen soms deel. Een mooie opname hiervan bestaat op Hat Hut 6183 uit 1995.