CD Verzamelprogramma's

PRESSLER, MENAHEM: CLAIR DE LUNE

Pressler, Menahem: Clair de lune: For Annabelle. Debussy: Arabeske nr. 1, L 66; Rêverie, L 68; ‘Clair de lune’ uit Suite bergamasque L.75; ‘The little shephard’ uit Children’s corner, L. 113; La plus que lente, L. 12; ‘Danseuses de Dephes’, ‘Voiles’, ‘La fille aux cheveux de lin’, ‘La cathédrale engloutie’, ‘Minstrels’ uit Préludes I; Fauré: Barcarolle nr. 6 in Es op. 70; Ravel: Pavane pour une infante défunte M. 19; ‘Oiseaux tristes’ uit Miroirs M. 43. DG 479.8756 (66’51”). 2017

 

Van 1953 tot 2008 leidde de uit Duitsland naar de V.S. uitgeweken pianist met een wisselen stel violisten en cellisten het beroemde Beaux Arts trio waarmee hij vrijwel het hele essentiële oeuvre voor pianotrio - soms herhaald - opnam. Sindsdien is hij zogenaamd in ruste, maar geeft nog masterclasses en treedt nop op, nu als solist. 

Van hem verschijnen nu recitalplaten. Dit Franse programma kan een herinnering zijn aan het winnen het Debussy concours in  San Francisco won in1946. Zijn muze is hier de talentmanager lady Annabelle Weidenfeld ‘talentmanager’, geboren als Annabelle Whitestone die voordat ze in 1992 met publicist George Weidenfeld trouwde een band met Artur Rubinstein had en die hem jarenlang bijstond.

Verwacht van Pressler als 94-jarige niet meer a priori dat hij in de praktische realisatie nog net zo’n goed Debussyvertolker is als de jongere Bavouzet, Zimerman, Aimard en Uchida, maar hij laat nog prachtige dingen horen en het is bewonderenswaardig en ontroerend wat hij op hoge leeftijd nog presteert. Ik heb weer met groot respect naar hem geluisterd nu hij eindelijk toch nog repertoire kan spelen waaraan hij eerder in het openbaar niet toekwam.