CD Verzamelprogramma's

PIAU, SANDRINE: CHIMÈRE

Sandrine Piau: Chimère. Loewe: Ach neige, du Schmerzenreiche; Schumann: ‘Kennst du das Land’ uit Lieder und Gesänge aus Wilhelm Meister nr.1; ‘Dein Angesicht’ uit Lieder und Gesänge; ‘Die Lotusblume’ uit Myrthen; Debussy: Fêtes galantes; Wolf: ‘Verschwiegene Liebe’ uit Eichendorff Lieder; ‘Nixe Binsefuss’, ‘Das verlassende Mägdlein’, ‘Lied vom Winde’ uit Mörike Lieder; Gurney: ‘Sleep’ uit Elizabethan songs; Baksa: Heart! We will forget him; Poulenc: Banalités; ‘C’est ainsi que tu es’ uit Métamorphoses; Barber: Solitary hotel; Previn: Dickinson songs nr. 1-3. Met Susan Manoff. Alpha ALPHA 397 (58’27”). 2017

 

In 2006 maakten sopraan Sandrine Piau en pianiste Susan Manoff de cd Évocation met liederen van Chausson, Richard Strauss, Debussy, Zemlinsky, Koechlin en Schönberg (Naïve V 5063) en in 2010 Après un rêve me liederen van R. Strauss, Fauré, Mendelssohn, Chausson, Bouchot, Poulenc  en Britten (Naïve V 5250). Intussen overgestapt baar Alpha, maakt ze daar een trilogie van. De titel Chimère past beter bij de vertaling ‘illusie’ ‘droombeeld’ dan bij ’waanidee’ en ‘zinsbegoocheling’, zoals we die terugzien in de illustraties van het 92 pagina’s tellende boekje met teksten en toelichting. 

Steeds stelde zij een programma samen met liederen uit verschillende winstreken die in het bestek van vele jaren werden gecomponeerd en ze liet de luisteraar daarmee ook kennismaken met onbekender moois. Ook hier weer met Gurney en Baksa. 

Dat op zichzelf zorgt al voor een grote verscheidenheid, maar als een gemeenschappelijke noemer is daar steeds de lyriek. Die mooi te uiten is een van de sterke kanten van de Franse zangeres die blijkbaar aardig wat talen goed beheerst. Met haar lyrische sopraan en haar gevoel voor kleur weet Piau steeds alle stemmingen - van dromerig en nostalgiek tot verleidelijk en grappig heel mooi weer te geven.

Hier zijn de ware juweeltjes Verschwiegene Liebe en Gurney’s Sleep. Maar ook meteen ‘Ach neige’ van Carl Loewe aan het begin is heel treffend in haar typering in ‘Heart! we will forget him’ van Robert Baksa is erg raak. Fijnzinnigheid is troef in Barbers Solitary hotel en de kennismaking met Previns  drie Dickinson liederen bevalt goed.

Dat Piau en Manoff na jaren samenwerking een hecht team vormen, blijkt maat na maat. Samen zorgen ze voor een van de fijnste liederenuitgaven van 2018.