CD Verzamelprogramma's

PASZTUSKA, MARTYNA: MUZIEK VAN FRANSE MEESTERS

Martyna Pasztuszka: Music of French masters. Lully: Suite Armide LWV. 71; Couperin, F.: La sultane; Marais: Suite Ariane et Bacchus; Corrette: Le phénix; Campra: Suite Tancrède. (oh!) Historisch orkest. Dux 1382 (64’57”). 2016

De Poolse kunstmuziek had twee bloeiperioden, namelijk van het midden van vijftiende tot in de zeventiende eeuw en van eind achttiende tot ver in de twintigste eeuw. Dit betekent dat vooral tengevolge van grote politieke onrust (opdelingen) weinig eigen Poolse barokmuziek voorhanden is. 

Het brengt ook met zich mee dat een op ‘oude instrumenten’ spelend ensemble als (oh!) Orkiestra historyczna zijn repertoire elders moet zoeken, in dit geval in Frankrijk. Men kwam uit bij een aardig programma met operasuites van Lully, Marais en Campra, een Sonate en quatuor van Couperin en een concertje van Corrette.

Mrt de weken van Couperin, Corrette en Campra biedt het programma een paar aardige verrassingen.

De Poolse musici tonen in alle werken hun grote vaardigheden en hun stijlbesef. Er zijn mooie solistische bijdragen van violiste Martyna Pastuszk en gambist Krysztof Forlus.

De ‘live’ opnamen werden op twee locaties - een kasteel in Warschau en een omroepstudio in Katowice - onder hoorbaar verschillende omstandigheden gemaakt, maar klinken verder goed.

Wie in dit segment van de Franse barokmuziek is geïnteresseerd, kan gelukkig zijn met deze uitgave.